Hiljade vernika iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske dočekalo je večeras u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici partrijarha srpskog Porfirija.

U čast patrijarha Porfirija u Hramu je u održana doksologija, koju su služili vladike, episkopi i sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske. Dobrodošlicu Njegovoj svetosti poželio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Joanikije, koji je istakao da patrijarh Porfirije kao Sveti Sava donosi narodu milost i širi mir Božiji. Mitropolit Joanikije je rekao da je prije deset godina patrijarh Porfirije, tada kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, učestvovao u osveštanju Hrama Hristovog Vaskresenja.

“Na ovom svetom hramu je tada postavljen pečat pravoslavnog jedinstva. Jedinstva svetih Božijih crkava u zajedničkom bogosluženju i podršci. Nažalost, u zadnje vrijeme to jedinstvo trpi značajna iskušenja, ali nadamo se da će ona biti prevaziđena”, rekao je mitropolit Joanikije u obraćanju.

Mitropolit Joanikije istakao je da je patrijarh Porfirije donio mir i pravdu Crnoj Gori kada je sa Vladom potpisao Temeljni ugovor, što je bilo priznanje za ostvarenje prava i slobode, ali i najviše zaštite svetinja i manastira SPC u Crnoj Gori, prenosi agencija Srna.

Mitropolit crnogorsko-primorski je posebno pozdravio mitropolita Krfa Nektarija, koji je donio desnicu Svetog Spiridona, punu blagoslova za sve koji je celivaju.

“Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca”, rekao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je istakao da je Hram Vaskrsenja Hristovog izvor radosti i duhovne hrane.

“Najznačajniji poduhvat ovog hrama je izgradnja Pravoslavne gimnazije i novog Hrama Svetoga Save u Podgorici, čije ćete temelje sutra osveštati i blagosloviti početak rada nove Gimnazije”, rekao je mitropolit Joanikije.

Ranije danas je mitropolit crnogorsko-primorski dočekao patrijaha Porfirija na podgoričkom aerodromu. Nakon toga predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je patrijaha Porfirija u vili Gorica u Podgorici, a potom je priređen i svečani ručak za visokog crkvenog gosta.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pozvao je večeras iz Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici na molitvu za srpski narod i njegovo jedinstvo, za spas Srba na Kosovu i Metohiji, ali i naroda u Svetoj zemlji, kao i za očuvanje identiteta predaka, ali i potomaka.

Patrijarh Porfirije naglasio je da su Srbi na Kosovu i Metohiji stalno na krstu, neprestano raspeti, ali svojim raspećem svjedoče vjerski i narodni identitet. “Molimo se da Bog urazumi sve one od kojih oni stradaju – da im podari razum, otopli srce, da ne otimaju i sprečavaju njihovu potrebu za hranom, lekovima i svim potrepštinama, za životom.

Molimo se da Bog spasi Kosovo i Metohiju, da donese mir u Jerusalim i Svetu zemlju jer tamo stradaju svi i stradaju mnogo. Gospode spasi sve narode i zaustavi sve ratove”, istakao je patrijarh Porfirije u besjedi.

Patrijarh srpski rekao je da je u ovom svetom hramu njegovo srce ispunjeno radošću jer se zajedno uznose molitve za mir u svijetu, za dobro među svim ljudima, međusobno razumijevanje

 “Da se molimo u ovom hramu za naš srpski pravoslavni narod, za njegovo jedinstvo, za jedinstvo u Hristu, pravdi i ljubavi, ali da se molimo i za sve druge narode, pre svega za one sa kojima živimo zajedno i sa kojima delimo milu nam zemlju i državu Crnu Goru”, istakao je patrijarh Porfirije. Njegova svetost istakao je ponos zbog pripadnosti stradalnom, ali vaskrslom srpskom narodu.

“U Podgorici, u Nemanjinom gradu u kojem se rodio otac Svetog Save, znamo koja je naša vera i koji su naši preci, kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo. Dubinski osećamo da je jedino ispravno da idemo putem Svetog Simeona i Svetog Save, jer živimo razaranja objektivnih identiteta i nametanje identiteta u svrhu manipulacija i dominacija. Sačuvajmo identitete naših predaha, ali i potomaka. Vi ste litijama odbranili osnovna prava Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, zatim i ono što jeste. Znate da ste utemeljeni u svetosavskoj čistoj veri, koja nam daje vrlinu i prosvećenost. Ponosimo se što govorimo najčistijim srpskim jezikom Njegoševim i ovde, i gde god da smo”, istakao je patrijarh Porfirije. Patrijarh srpski je naglasio da se samo na svom, srpskom jeziku može izraziti ono najbolje u srpskom narodu, poštujući svaki drugi jezik i druge narode.

“Ponosni smo što govorimo srpskim jezikom Marka Miljanova. Moramo znati da samo onda kada smo svesni sebe, kada poštujemo sebe, samo tada možemo prepoznati i poštovati i druge pojedince i narode, što smo po zapovesti Hristovoj dužni i obavezni”, poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski rekao je da se čovjek bori i za sebe, onda kada se bori za dobro bližnjih, čak i kada su protiv njega, kada se bori za pravo drugih.

“Kada znamo ko smo, šta smo i primamo druge onakve kakve jesu, onda poštujemo i ljubimo bližnjeg svoga kao samog sebe. Kada volimo svoj narod, možemo voleti svakog drugog oca, drugu majku, drugi narod, tako volimo Boga i slušamo njegove zapovesti”, istakao je patrijarh Porfirije.