Gradonačelnik Draško Stanivuković obišao je danas radove na rekonstrukciji postojećeg cjevovoda kod Rebrovačkog mosta, a prilikom koje se primjenjuje nova tehnologija, zahvaljujući kojoj se složene intervencije i popravke vodovodnog i kanalizacionog sistema izvode bez kopanja da bi se došlo do cijevi.

Kako je poručio gradonačelnik, ovo je potpuno nova tehnologija koja se u Banjoj Luci primjenjuje zahvaljujući Češkoj razvojnoj agenciji, na zadovoljstvo svih.

-Prvi put jednu ovakvu tehnologiju imamo i provodimo u cijeloj Bosni i Hercegovini i veoma smo ponosni što su izabrali upravo naš „Vodovod“ i Banju Luku, jer mi zaista ulažemo najviše i napravili smo veliku revoluciju kada je riječ o vodosnabdijevanju. Mučne su slike gdje se ulice prekopavaju kako bi se rekonstruisale vodovodne cijevi, koje su stare, koje datiraju čak iz sedamdesetih godina. Cijevi pucaju i onda preduzeće „Vodovod“ mora da prekopa cijelu ulicu kako bi detektovali kvar. Zbog toga nam je veliki dio ulica i uništen. Tome ćemo stati u kraj ukoliko budemo koristili ovu tehnologiju – poručio je gradonačelnik.

Direktor preduzeća „Vodovod“ a.d Banja Luka, Predrag Duduković naglasio je kako sa zadovoljstvom može da se pohvali činjenicom da je upravo banjalučki „Vodovod“ prvi u BiH koji primjenjuje nove tehnologije vezane za rekonstruckiju postojećih cjevovoda.

-Ta nova tehnologija podrazumijeva da se postojeći cjevovodi rekonsturišu bez bilo kakve druge intervencije, kopanja ili prekopavanja i mnogiuh drugih radnji koje su neophidne da bi se rekonstruisala neka cijev. Došlo je do saradnje sa Češkom razvojnom agencijom. Oni su nas izabrali kao pilot projekat na nivou Bosne i Hercegovine, gdje će prvi put biti primenjena ova tehnologija, u čije benefite svi možemo da se uvjerimo. To je posebno dobro na našim područijima gdje imamo mnogo cijevi koje trebamo rekonstruisati, mnogo područja gdje sa konvecnionalnim metodama to nije moguće učini. Sa ovom metodom to može veoma jednostavno da se uradi. Već smo jednu intervenciju riješili na taj način, te smanjili ogromne gubitke – naglasio je Duduković.

Direktor kompanije „Wombat“, Ladislav Dokladal naglasio je kako je veliko zadovoljstvo što je upravo ova kompanija dobila priliku da dođe u Bosnu i Hercegovinu i prezentuje ovu tehnologiju.

-Već 33 godine radimo na tehnologijama sanacije cjevovoda bez iskopa. Ovo što danas radimo jeste sanacija vodovoda, a pored toga radimo i plonovode i kanalizacije. Ovaj projekat je finansirala vlada Republike Češke preko Češke razvojne agencije – kazao je on.

Konzul ambasade Češke Republike u Bosni i Hercegovini, Stepan Šantruček naglasio je kako Češka Republika podržava razvoj Bosne i Hercegovine.

-Nama je BiH jedna od šest prioritetnih država. Fokusiramo se na vodu, vodovod i vodosnabdijevanje. Danas demonstriramo popravljanje kvarova na cijevima i cjevovodima, te mi je drago da je tokom prošle sedmice završena jedna demonstracija. Nadam se da ćemo u budućnosti imati priliku za nastavak ove saradnje – kazao je Šantruček.

Podsjećamo, preduzeće „Vodovod“ a.d Banja Luka protklih dana primijenilo je novu tehnologiju u rekonstrukciji cjevovoda i to na cjevovodu profila 150 mm, a koji se nalazi između ulica Žarka Zgonjanina i Branka Koščice u naselju Kočićev vijenac.

Kako navode iz ovog preduzeća, riječ je o dužini cjevovda u iznosu od 100 metara, te je ovo prvi put da je u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini primjenjena ovakva tehnologija.

Naime, saradnja “Vodovoda” Banja Luka i “Wombat” ostvarena je preko Češke razvojne agencije, koja pruža podršku projektima u oblasti vodosnabdijevanja.

“Vodovod” je izabran i za pilot-projekat, koji će poslužiti kao svojevrsna prezentacija najnovije tehnologije ostalim vodovodnim preduzećima u zemlji, a biće sproveden ispod Rebrovačkog mosta.