Rekordni prihod od indirektnih poreza ostvaren je u julu u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH). Riječ je o 951 milion maraka i to je najveći mjesečni prihod od osnivanja institucije.

Najveći iznos povećanja prihoda odnosi se na PDV u unutrašnjem prometu, kazali su iz ove institucije. Kome i kako ide ostvareni novac i koliko će to osjetiti građani koji, dok se država u inflaciji bogati, sve više bivaju siromašni?

Ostvareni prihod od indirektnih poreza dijeli se na tri dijela, za državne institucije, entitete i Brčko distrikt. Koliko i da li će građani od toga imati koristi zavisi o tome kako će novac rasporediti entiteti.

Dok nadležni odlučuju o raspodjeli novca, građani zbog inflacije sve teže žive.

S druge strane stvarnosti, država se bogati.

-U sedam mjeseci 2023. godine Uprava je za finansiranje državnih institucija rasporedila 587 miliona konvertibilnih maraka, Federacija je dobila dvije milijarde i 540 miliona maraka, Republika Srpska je dobila milijardu i 376 miliona maraka, Brčko distrikt je dobio 141 milion maraka, kaže Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U vrijeme sezone građani više troše novca bez obzira na rast cijena i to direktno utiče na povećanje prihoda od indirektnih poreza.

-Što se tiče entiteta oni će vjerovatno ići u rebalanse po osnovu novih prihoda, već se počelo s tim u Federaciji, vjerovatno će i Republici Srpskoj to slijediti poslije avgusta, tvrdi ekonomski analitičar Admir Čavalić.

PDV na osnovne životne namirnice i lijekove, akcize na gorivo, uz stalni porast cijena skupo plaćaju građani. Država se upravo na tome bogati, ne odriče se svojih prihoda i ne radi u korist svojih građana, koji gotovo da preživljavaju, zaključili su sagovornici.