Svakodnevna pitanja o rebalansu budžeta za 2024. godinu, kao i subvencije za privatne vrtiće, samo su neki od problema sa kojima se susreće grad Banjaluka.

Istakao je ovo šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić, koji je zajedno sa predsjednikom Skupštine grada Banjaluka Ljubom Ninkovićem, postavio pitanje upravi grada, kada planiraju da riješe ove probleme.

 – Znamo svi činjenicu da je nacrt rebalansa usvojen sredinom marta, te u skladu s tim postavljamo pitanje šta se čeka sa rebalansom budžeta za 2024. godinu, ako uzmemo u obzir činjenicu da gotovo svi građani i cijeli grad čeka rebalans – istakao je Topić, napomenuvši da su oni najavili da će u rebalansu, kroz amandmansko djelovanje, povećati sredstva za sport u iznosu od milion maraka. 

Topić je izrazio sumnju da se nešto skriva, kada je u pitanju rebalans budžeta, i da se namjerno odugovlači. 

-Čeka se sa izgradnjom fiskulturne sale u Debeljacima, čeka se rebalans i za rješavanje problema kada je u pitanju proširenje mjesnog groblja u Kuljanima – istakao je Topić. 

Grad je, prema riječima Topića, napravio obaveze u prošloj godini sa raznim dobavljačima za koje nemaju finanskijsko pokriće. 

-Tražimo način kako da dođemo do dokumenata kojima ćemo javnosti prikazati  poslove koje je grad uradio a za koje nije imao ugovore – kazao je on.

Ninković se osvrnuo na probleme subvencija za privatne vrtiće istakavši da se to može riješiti za pet minuta, ukoliko dobije prijedlog za rebalans budžeta za tekuću godinu.

–  Gradonačelnik je Topića i mene optužio da nas ne interesuje ovaj problem povećanja cijena, a ja njemu upućujem pitanje kako planira da riješi nedostatak vrtića, kao i nedostatak mjesta u državnim vrtićima – kazao je Ninković. 

Kako je rekao, prethodna administracija, vođena SNSD-om je u svom mandatu obazbijedila 1.000 mjesta u državnim vrtićima, dok PDP ovih godina nije niti jedno.

–  Grad je mogao napraviti 300 novih mjesta u državnim vrtićima samo da nisu povećali investiciju za građenje parka kod Delte i vještačkog jezera na šta su potrošili blizu 1,3 miliona maraka. Isto tako, sa 5 miliona KM koji su utrošeni za obvnovu kuće Milanović mogli su da otvore nekoliko vrtića – istakao je on. 

Ninković je zamolio gradonačelnika da, ako su nesposobni ili ne znaju, prijedlog rebalansa budžeta dostave njima u ruke.

Gradski menadžer Banjaluke Bojan Kresojević rekao je da se nije nadao da će predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković osuditi borbu protiv podizanja cijena privatnih vrtića.

-On povećanje subvencija smatra kupovinom ljudi, vjerujem da je mislio na kupovinu glasova – rekao je Kresojević.

Prema njegovim riječima, Ninković u radu gradske uprave koja želi da izjednači subvencije javnih i privatnih vrtića, vidi samo vršenje pritiska na predškolsku ustanovu Zvjezdica koja je svoje cijene podigla za 30 odsto što je nedopustivo. 

-Smatramo da je naš postupak ispravan, jer između privatnika i građana, uvijek biramo građane. A između privatnog kapitala i djece, biramo djecu – istakao je Kresojević i dodao da nije ni očekivao podršku predsjednika Skupštine, jer on nikada ne bira ono što je dobro. 

Nisam mislio da ćete igrati protiv sebe, kazao je Kresojević.

Cilj Gradske uprave nije da izbacuje projekte kako bi samo ove godine bile redovne i visoke cijene subvencija, već žele da to traje godinama.