Mogu li odbornici SNSD-a samostalno donositi odluke? Ko se pita u Banjaluci? Da li se neko može potkupiti, i da li nešto može bez velikog šefa? Ovo su samo neka od pitanja koja je pokrenuo rebalans budžeta Banjaluke, ali i čitav slučaj skupštinske većine kada je ovaj grad u pitanju.

Jedni kažu da se Đajić oteo kontroli, dok drugi smatraju da se u ovoj stranci ništa mimo Dodikove volje ne može dogoditi. Ko je upravu?

Kad je Draško Stanivuković započinjao svoj mandat gradonačelnika, iako nije imao skupštinsku većinu rekao je da će pred odbornike stavljati prijedloge koje neće moći odbiti. Ipak nije bilo tako, šef GrO SNSD Vlado Đajić udarao je kontru svakom prijedlogu kojeg je Stanivuković predstavio, a juče je otišao toliko daleko da je optužio odbornike da su potkupljeni.

Posebnu pažnju javnosti izazvala je posljednja objava odbornika Marinka Umičevića koji je poručio da nakon jučerašnjih izjava predsjednika GrO Vlade Đajića koji je tvrdio da su pojedini odbornici uzeli novac kako bi podržali prijedloge gradonačelnika Stanivukovića, očekuje od njega javno izvinjenje, što će tražiti i drugi odbornici koje je Đajić prozvao na isti način.

“Osim toga, moram ozbiljno da razmislim o svom statusu u stranci na čijem čelu Gradskog odbora je Vlado Đajić”, rekao je Umičević.

Poznavaoci prilika u politici najvećeg grada Srpske smatraju da se odluke teško mogu donijeti bez saglasnosti viših nivoa stranaka, te da je isti takav slučaj i u SNSD-u.

Dugogodišnji novinar Milkica Milojević ističe da je svjedočila nekim od prelomnih trenutaka u ovoj stranci te dodaje da su samostalne odluke bez saglasnosti Milorada Dodika u ovoj stranci nemoguće.

“Onoliko koliko znam kao novinarka i kao građanka i koliko poznajem Milorada Dodika kroz sve ove godine rada i pamtim neke prelomne trenutke u toj partiji, mislim da je to vrlo teško izvodljivo. Mislim da SNSD igra igru održavanja tenzija s tim da ti sukobi i tenzije što duže traju, a to je najpogubnije po građane Banjaluke”, poručuje Milojević.

Ona je podsjetila i na najavu Vlade Đajića da bi mogao pokrenuti inicijativu za smjenu Draška Stanivukovića, te da je ovaj potez izazvao oštre reakcije u vrhu SNSD-a.

“Iz vrha SNSD-a su bile oštre reakcije da se to ne može raditi u stilu narodski, “Koga si pitao da to radiš?” i to nije bio prvi put da je povučen za uho Vlado Đajić, ali s druge strane indikativno je to da niko Vladu Đajića ne uklanja sa partijske funkcije. On i dalje radi to što radi. Indikativne su takođe povremene izjave Draška Stanivukovića, gdje kaže ne SNSD već Vlado Đajić i to je malo politički neuka izjava i pokazuje da i on želi da bude dobar sa Miloradom Dodikom”, rekla je Milojević.

Dugogodišnji novinar smatra da Dodiku nije toliko stalo do gradonačelnika Banjaluke.

“Dodiku nije toliko stalo do gradonačelnika Banjaluke da mu ne bi podmetao klipove, tako da je to sve jedna otužna i tragikomična situacija zbog koje trpe svi građani. Mogu misliti kako je ljudima koji zavise od budžeta bilo da primaju platu ili zavise od nekih socijalnih davanja. To je strašno i nevjerovatno da se dozvoli takav haos i takva patnja u najvećem gradu Srpske, i ne moraju stanovnici sve to da prolaze”, zaključuje Milojević.

Politički analitičar Velizar Antić smatra da se skupština Grada pretvorila u cirkus zbog posljednjih dešavanja, te dodaje da u svakoj političkoj stranci mora da postoji određeni nivo discipline.

“Ne možete vi da odstupate od nekih političkih stavova stranke i da donosite samostalno odluke ukoliko to nije u skladu sa odlukama na najvišem nivou”, poručuje Antić.

Politički analitičar dodaje da i tu ipak treba biti oprezan jer ako odbornik ili poslanik donese samostalnu odluku oko manje važne stvari, to mu stranka neće uzeti za zlo. Ipak kada su u pitanju važnije stvari stranka bi trebalo da ima jasan stav.

Kada je u pitanju GrO SNSD Antić smatra da definitivno postoji raskol na relaciji odbornici i Vlado Đajić.

“Moje mišljenje da slučaj u Banjaluci jeste bitno pitanje i ukoliko predsjednik GrO SNSD Vlado Đajić izjavi ovo što izjavi, mada on često ima izjave koje su za posebnu analizu, a izjavi da je ovo najveći kriminal, a sa druge strane imate odbornike iz njegove stranke koji podržavaju ovo, vidimo da tu postoji ipak neki sukob i neke struje i kako će to izaći na kraju, i na šta će izaći po mom mišljenju u toj stranci na kraju ne može da opstane ili Vlado Đajić ili ovi odbornici koji su podržali prijedlog gradonačelnika”, naglašava Antić.

Sudeći po svemu odbornici SNSD-a i koalicije rastrgani su između dobrih odluka za Banjaluku i njene građane s jedne strane i političke borbe njihove partije s druge.