Radnici “Arcelor Mittala” Zenica njih 2.200 od juče rade po novom kolektivnom ugovoru a u narednim danima očekuje se i pokretanje proizvodnje u ovoj kompaniji.

Rezultat je to radničke borbe koja je trajala 26 dana, nakon čega je posredstvom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine s poslodavcem postignut dogovor.

Iako nije došlo do povećanja plata, kako su iz Sindikata, između ostalog, zahtijevali, novi kolektivni ugovor potpisan je u ponedeljak s kompanijom “Arcelor Mittal” donosi brojne benefite za radnike.

“Prezadovoljan sam, kao i većina radnika. Uz januarasku platu dobiti ćemo 2.520 KM bonusa, svi radnici. Dobijamo veći topli obrok, sa 5 KM na 7,5 KM, retroaktivno od 1. juna. Bit će i 100 KM za bajramluk i regres ove godine uz aprilsku platu u maju”,rekao je Rašid Fetić, predsjednik Sindikata radnika “Arcelor Mittala” Zenica.

Nakon što su sedam mjeseci radnici “Arcelor Mittala” radili bez kolektivnog ugovora, dogovor o potpisivanju je postignut 26. dana generalnog štrajka. Time je, ističu iz sindikata, trasiran put i za ostale kompanije iz metalskog sektora, ali i pokazana važnost ozbiljnijeg odnosa svih struktura vlasti prema pravima radnika.

“Da najozbiljnije rade na poboljšanju materijalnog položaja radnika, imajući u vidu činjenicu da bilježimo egzodus tadne snage iz Bosne i Hercegovine. Jedini način da se ti radnici zadrže je da se, prije svega, njihova materijalna prava iz radnog odnosa dovedu na onaj nivo kako i zaslužuju”, ističe Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a.

Pokretanje proizvodnje u Zenici najavljeno za naredne dane stvorit će uslove i za obnovu iskopa ruda u prijedorskom “Arcelor Mittalu” gdje trenutno radi gotovo 800 radnika.