Sve sindikalne organizacije jednoglasne su u podršci radnicima i Sindikatu kompanije “ArcelorMittal” Zenica (AMZ), koji su u ponedjeljak stupili u generalni štrajk, te od tada trpe pritiske menadžmenta, ali i od kompanije da prekinu štrajk”, rekao je juče Rašid Fetić, predsjednik Samostalnog sindikata “ArcelorMittala” Zenica.

“U protekla četiri dana, od kada traje štrajk, nismo dobili nijednu ponudu od kompanije da sjednemo i porazgovaramo da dođemo do zajedničkog  zaključka”, kazao je Fetić i istakao da nema odustajanja od štrajka, iako je poslodavac, kako kaže, započeo štrajk, njegov kraj zavisi od radnika.

Kako je rekao, u štrajk su stupili zbog činjenice da sa menadžmentom nisu uspjeli postići dogovor o uslovima za potpis novog pojedinačnog kolektivnog ugovora za tu kompaniju, koji je istekao 31. maja. Sindikat je tražio uvećanje primanja u iznosu od 25 do 30 odsto.

“Sve su veće prijetnje sindikatu da ćemo biti krivi za sve probleme koji nastanu tokom štrajka. Kao što znate, kompanija je zaustavila, prije nas, na nekih desetak dana pogone, sve osim Koksare i Energetike”, kazao je Fetić.

Dodaje da se radnici bukvalno pozivaju jedan po jedan kod upravnika da potpišu izjave da su protiv štrajka i da će im biti isplaćene plate.

“U suprotnom, nema ništa. Ono što sam ja vidio, a i u razgovoru sa kolegama, straha nema apsolutno. Mi i dalje tvrdimo da su naši razlozi opravdani, ali kompanija nema sluha za nas”, kazao je Fetić.

Dodaje da apeluju na sve nadležne institucije da se uključe u ovoj problem, jer, kako kaže, svaki dan može donijeti veći problem.

Dario Antonić, predsjednik Sindikata “ArcelorMittala” Prijedor, ističe da  je sudbina tog rudnika, ali i kompanije “Željeznice Republike Srpske”, vezana za sudbinu AMZ-a. Samim stajanjem zeničke Željezare, došlo je do zastoja proizvodnje i u Rudniku Ljubija, odnosno “ArcelorMittalu” Prijedor, a radnici su poslati kući, te koriste godišnje odmore ili su na plaćenom dopustu.

“Trenutno imamo oko 160 radnika koji su angažovani na neodložnim poslovima obezbjeđenja i održavanja, te dovođenja pogona u stanje da mogu biti pokrenuti, ako se sve ovo završi u nekom razumnom vremenu. Namjera mi je da na neki način upozorim sve aktere ove situacije da ovo nije posljedica hira Sindikata, ovo je posljedica nemogućnosti radnika da više rade u ovim uslovima”, naglašava Antonić.

Podsjećamo, “ArcelorMittal” u Prijedoru je saopštio u ponedjeljak da su primorani da obustave proces rada jer je jedini kupac “ArcelorMittal” Zenica prethodno obustavio proizvodnju zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika.