Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik juče se prvo na konferenciji za medije obrušio na N1 televiziju ustvrdivši da ima službu koja “prati šta rade zaposleni”, a potom je odlučio i da se lično obračuna sa novinarkom Snežanom Mitrović koju je nazvao na telefon i izvrijeđao.

Dodik je, naime, reagujući na pitanje koja mu je novinarka Mitrović postavila na konferenciji za medije, iznio niz optužbi na račun N1 televizije optužujući ih da rade na rušenju Republike Srpske, te da njihov rad treba zabraniti.

U jednom trenutku dok je optuživao N1 da je dio politike koja ruši Republiku Srpsku i da ima “antisrpski narativ” uzeo je mikrofon N1 navodeći da ga uzima “kako se novinarka N1 ne bi loše osjećala”.

Potom je, prolazeći pored novinarke ove medijske kuće upitao: “Mislite da mi nemamo službu koja prati šta radite?“.

Tu, međutim, nije bio kraj pa je Dodik nakon konferencije za medije, odlučio i lično da se obračuna sa novinarkom Snežanom Mitrović.

Poziv iz Dodikovog kabineta

Kako nam je za Srpskainfo potvrdila Mitrovićeva, u četvrtak oko 15.30 dobila je poziv iz Kabineta predsjednika Republike Srpske sa fiksnog 051 broja.

Pozvala ju je izvjesna Vesna koja je prebacila vezu Miloradu Dodiku.

Mitrovićeva kaže da se sve desilo vrlo brzo, u jednoj minuti. Javila se jer je pomislila da Dodik želi da se izvini zbog nastupa od prije koji sat.

– Naivno sam to pomislila. Kroz glavu mi je prošlo da će možda da pristane i na intervju, jer zahtjeve šaljem redovno. Umjesto toga uslijedile su psovke i galama, nisam mogla ni doći do riječi – priča Mitrovićeva za Srpskainfo.

Ona dodaje da po prvi put dobija takav poziv. Dodik je, kaže Mitrovićeva, negodovao i vikao zbog teksta objavljenog na portalu N1.

– Vikao je i psovao, bilo je vrlo lično i neugodno. Vrlo stresno. U toj minuti razgovora upotrebljavao je nepristojne riječi, psovao je, koristio riječi na “J”. Nisam tako vaspitana da ponavljam te riječi – priča Mitrovićeva.

Ona kaže da na svom mobilnom telefonu nema aplikaciju koja snima razgovore tako da nema tonski dokaz tog razgovora. Međutim, kako dodaje ona, oko nje su bile bile kolege novinari koji su svjedočili tom pozivu.

Mitrovićeva kaže da je juče bila vrlo potresena i nije znala na koji način istupiti.

– Da li to prijaviti kao neku vrstu prijetnje, da li ćutati, da li se povući u sebe. Dan nakon prespavane noći mislim da je jako bitno reći šta se desilo. Saznala sam da su još neke kolege dobile privatne pozive iz Palate i da dobijaju privatne pozive iz Palate. A svaki poziv od predsjednika bilo čega je pritisak na vaš rad. Kolege ne treba da uobraze i da to njima laska, to je pritisak na rad novinara, ja ga tako doživljavam – istakla je Mitrovićeva.

Muk medijske zajednice

Ona ovaj incident smatra najgorim dosad. Mitrovićeva kaže da je juče po prvi put razmišljala o mraku kojim korača. Nije se, ističe ona, do sada nikada osjećala nebezbjedno, ali ovo smatra na neki način ugrožavanjem bezbjednosti i targetiranjem ljudi koji rade ovaj javni posao, koji je vrlo težak.

– Stres koji svakodnevno proživljavamo ostavlja posljedice po naše zdravlje i bojim se da će jednoga dana doći na naplatu – zaključuje Mitrovićeva.

Slučaj je, kako kaže, prijavila Liniji za pomoć novinarima, ali u policiju za sada nije otišla.

– Da imam tonski zapis poziva iz kabineta predsjednika, učinila bih to momentalno – kaže Mitrovićeva.

Ističe da se ne bavi nelegalnim prisluškivanjem, da bi sve razgovore snimala, ali da mora postojati trag poziva iz institucije.

Mitrovićeva još dodaje da su novinari i javnost, na žalost, navikli na uvrede i verbalne napade na konferencijama za medije. Vrlo je opasno, dodaje ona, što je novinarska zajednica oguglala na takav vid napada.

– Danas sam možda malo i razočarana, jer je generalno medijski prostor ostao nijem na ono što je juče izrečeno na konferenciji. Ne treba meni advokat niti odbrana, ja se branim svojim čestitim radom već 20 godina. Ali, kada funkcioner prizna da ima službu koja prati rad novinara, to je vrlo opasno i za mene indikativno. Za mene je to poziv da istražni organi provjere ove navode, kakve to službe prate rad medija i novinara i da li to rade zakonito – poručuje Mitrovićeva.

Snežana Mitrović je novinarka N1 iz Banjaluke od samog osnivanja ove medijske kompanije.

Dokazala se profesionalnim radom. Novinarka je sa skoro 20 godina staža. Izvještava o unutrašnjoj politici, ali i ekonomiji, društvenim procesima, kulturi.

Uradila je desetine dokumentarnih formi. Nikada nije tužena za klevetu, niti sudski procesuirana. Bila je najbolji student novinarstva u svojoj generaciji. Majka je dvoje djece.