U Beogradu će sutra biti održan Prvi svesrpski sabor pod nazivom “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”, kome će prisustvovati predsjednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, ali i zvaničnici najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Sabor će početi u 9.30 u Hramu Svetog Save održavanjem molebana za Srbiju i Republiku Srpsku.

Nakon molebana, planiran je sastanak Vučića i Dodika, kao i srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednika narodnih skupština Srbije i Republike Srpske i predsjednika vlada Srbije i Republike Srpske sa patrijarhom SPC Porfirijem, u 11 časova u Palati Srbija. U 12.00 časova održaće se zajednička sjednica dviju vlada, u prisustvu dvojice predsjednika i crkvenih velikodostojnika, nakon čega će biti razmijenjeni potpisani dokumenti, navodi se u saopštenju za medije Službe za saradnju sa medijima predsjednika Republike.

Vučić i Dodik će sa resornim ministrima dvije vlade obići veterane Srbije i Srpske, a poslije podne i Narodni muzej. Centralno obilježavanje manifestacije “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” počeće u 17 časova na Trgu Republike.

Prvi put na jednom mjestu okupiće se gotovo svi folklorni ansambli Srbije i Republike Srpske.

Kako je najavljeno, oko 2.500 igrača pokazaće splet srpskih narodnih igara.

Vatromet je planiran u 21 čas iz Parka Republike Srpske na lijevoj obali Save.

Pet „migova” nadlijetaće taj prostor u srcu Beograda.

Planiran je i prenos fudbalske utakmice Srbija-Švedska na video-bimu, kao i karneval brodova na Savi.

Osim u prestonici, slični programi planirani su i u drugim gradovima Srbije i Srpske.

Vučić je ranije rekao da će iz Republike Srpske u Beograd doći najmanje šest do sedam hiljada ljudi, kao i da je na sabor pozvao i predstavnike Srba iz Crne Gore i drugih krajeva.

Kako Tanjug saznaje u Predsjedništvu, Vučić je na sabor pozvao i cjelokupnu opoziciju. On je naveo da očekuje da sa tog sabora bude poslata poruka jedinstva i poruka o političkom subjektivitetu srpskog naroda u cijelom regionu.

Najavio da će biti uspostavljena saradnja na svim nivoima i donijeto mnogo važnih odluka, među kojima i odluka o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini.

-Biće dobrih stvari, sa priče ćemo preći na dela – rekao je Vučić. On je rekao da se ne treba miješati u unutrašnja pitanja drugih zemalja, ali da Srbi moraju da istaknu da se ne stide svog porijekla i da se ponose svojim rodom.

-Tražićemo svoja prava kakva imaju svi drugi narodi. Ništa više od toga. Nećemo da učestvujemo ni u ratovima, ni u sukobima, ni u rušenju međunarodno pravno priznatih granica. Ni u čemu od toga. Jedino što želimo su prava za naš narod, kakva svi drugi imaju – rekao je Vučić.

Očekivanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je rekao da će na predstojećem Svesrpskom saboru biti predstavljena deklaracija, kojom će se izraziti trenutna situacija.

-U toj deklaraciji iznijećemo kakva je aktuelna situacija sa srpskim narodom gdje god on živi i kako mislimo da treba da se ponašamo u budućem vremenu. To treba da manifestujemo kroz podršku tog sabora, a da taj dokument onda usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije kroz svoje zvanične sjednice – rekao je Dodik.

On je naveo da Srbija i Republika Srpska treba da formulišu politiku za 21. vijek, koji će biti vijek ujedinjenja Srba.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je da se od sabora očekuje nastavak dobre saradnje i potvrdu srpskog jedinstva. Kako je navela, dobri odnosi su nešto što “već živimo i što smo iskusili”.

-Naravno, očekujemo da će ti odnosi biti sve bolji i sadržajniji. Oni su proteklih godina već popunjeni na najbolji mogući način. Mislim da će to biti manifestacija upravo tog – našeg jedinstva i naše opredeljenosti da zajedno radimo i gradimo našu budućnost – poručila je Cvijanović.

Na saboru će biti predstavljena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, a koja će na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske biti usvojena, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

Ističe da će deklaracija dati snažan politički impuls svemu što je dosad urađeno i što se planira u budućnosti, kao i da će snažno uporište imati u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, koje Srbija bezrezervno poštuje.

Veći broj ministara Srbije i Srpske započeli su sastanke već danas. Vlada Srbije usvojila je u četvrtak više dokumenata – memoranduma o razumijevanju o saradnji i protokola između Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske iz različitih oblasti, koja se odnose na oblasti kulture, prosvjete, poljoprivrede, trgovine, turizma, brige o porodici i dijaspore.

Povodom Svesrpskog sabora danas i za dane vikenda ustanove kulture u prestonici biće otvorene i besplatne za posjetioce, najavili su iz Ministarstva kulture.