U Banjaluci je održan prvi regionalni forum “Smartvil – pametna sela Evrope”, posvećen modernom agraru, čiji je cilj spajanje IT tehnologija i agrara, te povezivanje različitih evropskih iskustava i privrede sa potencijalima ruralnih područja.

Kreator koncepta “Smartvil – pametna sela Evrope” Darija Tankosić istakla je da će ovaj forum biti organizovan širom regiona, prenosi Srna.

-Naša misija je osnaživanje, revitalizacija i podizanje atraktivnosti ruralnih područja – rekla je Tankosićeva novinarima u Banjaluci.

Šef kabineta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Dragana Popadić rekla je da resorno ministarstvo finansijski i savjetodavno podržava inicijative koje se odnose na razvoj sela i ruralnih područja.

Ona je podsjetila da agrarni budžet za ovu godinu iznosi 180 miliona KM.

-Imamo podršku kroz tehnološke inovacije u protekle četiri godine. Realizovano je nekoliko projekata kao podrška razvoju ruralnih područja koji se odnose na tehnološke inovacije u poljoprivredi – navela je Popadićeva.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, koja je domaćin današnjeg foruma, rekao je da razvoj sela prioritet u gotovo svim planskim dokumentima EU.

Prema njegovim riječima, neophodno je razvijati infrastrukturu i digitalizaciju kako bi se unaprijedila ponuda u ruralnim područjima.

-Moramo mjerama spriječiti odlazak mladih ljudi sa sela i pružiti im određene perspektive i mogućnosti – poručio je Račić, te dodao da je ovo važno i sa aspekta unapređenja turističke ponude, jer strane turiste zanimaju ruralne destinacije na kojima puno mogu naučiti o kulturi i autentičnosti Republike Srpske.

Franc Bogovič iz Intergrupe Evropskog parlamenta za pametna sela i ruralni razvoj naglasio je da se kvalitet života na selu mora unaprijediti razvojem infrastrukture, te uvođenjem novih tehnologija.

On je ocijenio da je danas manje mogućnosti da se agrarom na selu stekne zarada, što se mora promijeniti.

-Ovo pitanje je jedna od ključnih politika EU koja mora voditi računa o unutrašnjim migracijama. Važno je i finansiranje iz različitih fondova koji podržavaju ruralni razvoj – naveo je Bogovič.

Organizatori foruma “Smartvil – pametna sela Evrope” su Udruženje “Moja inovacija” iz Beograda i “Ekonomski forum” iz Banjaluke.