Prnjavorski vašar, 110. po redu počinje danas u organizaciji Komunalnog preduzeća “Park”, i trajaće tradicionalno tri dana, do 20. avgusta, kazala je za “Nezavisne novine” Dragana Nježić, direktorica ovog preduzeća.

Kako kaže, vašar tradicionalno privuče mnogobrojne turiste i lokalne građane, a ove godine biće obogaćen i prvom “Fijakarijadom”, koja će biti održana u subotu, 19. avgusta od 15 do 16 časova na prostoru benzinske pumpe “Dušanić”.

“Ove godine smo imali možda i najveće interesovanje zakupaca za izlaganje proizvoda na vašaru, a vjerujemo da će i ‘Fijakerijada’ privući još veći broj posjetilaca. Kao i svake godine, vašarski prostor je popunjen, i biće tu brojni sadržaji za sve generacije, a prvi posjetioci vašara su polaznici naših vrtića za koje je organizator manifestacije obezbijedio besplatne vožnje autića i ostalih zabavnih dječijih atrakcija”, kazala je Nježićeva.

Kako kaže, jedan od ciljeva prve “Fijakerijade” je da na savremen način nastave tradiciju održavanje izložbe raznih grla stoke i obogatimo sadržaj prnjavorskog vašara.

“Nadamo se da će ova manifestacija da zaživi, i zahvalni smo Petru Dušaniću koji nam je obezbijedio da na prostoru benzinske pumpe “Dušanić”, pored magistralnog puta okupimo učesnike ‘Fijakerijade’, a tamo će i tročlana komisija ocjenjivati grla po ljepoti i opštem izgledu, a predviđen je i defile kroz grad. Zahvalna sam svim prnjavorskim privrednicima na pomoći pri organizovanju ove manifestacije, a veliko hvala dugujem Slađani Preradović, Marku Đuriću i Milanu Dušaniću, troje mladih ljudi sa velikim poznavanjem konja i iskustvom u organizovanju štraparijada. Još nemamo tačan broj učesnika, ali ovo je javna manifestacija, sve osobe koje imaju konje i fijaker su pozvane da prisustvuju. Mada, mogu doći i osobe koje nemaju fijakere, i učestvovati na defileu kao jahači”, kazala je Nježićeva.

Dodaje da na prostoru Prnjavora postoji više od deset vlasnika fijakera i da se nada da će se svi odazvati na njihov poziv.

“Imamo nagrade u sedam kategorija, a tročlani žiri na čelu sa Slađanom Preradović biraće najljepši par hladnokrvnih konja, najljepši par toplokrvnih konja, najljepši par ždrebadi, najljepšeg konj, najljepšu kočiju, kao i najboljeg i najmlađeg jahača. Za ove kategorije ćemo dodijeliti nagrade u vidu pehara i diploma, a svi učesnici koji budu prisutni na ‘Fijakerijadi’ dobiće zahvalnice”, kazala je Nježićeva i pozvala sve zainteresovana da posjete 110. prnjavorski vašar i prvu “Fijakerijadu”.