U svim supermarketima u Njemačkoj očekuju se prazne police. Kupci već moraju da se pripreme na probleme s isporukom u prodavnicama, jer je u toku protest poljoprivrednika, a danas im se pridružuju i mašinovođe.

Generalni direktor trgovačkog udruženja Berlin-Brandenburg izrazio je zabrinutost zbog moguće neisporuke robe. Upozorio je da mnoge trgovine u Berlinu sutra možda više neće moći nabaviti robu, piše Fenix-magazin.

Naglasio je da bi prazne police u supermarketima mogle biti neizbježne ako se situacija brzo ne promijeni. Razlog mogućih nestašica robe su protesti poljoprivrednika južno od Berlina.

Izvještava se da su poljoprivrednici blokirali pristupne saobraćajnice glavnom skladištu koje snabdjeva mnoge prodavnice u regiji. Zanimljivo, Udruženje poljoprivrednika iz Brandenburga ogradila se od ovog incidenta. Objasnili su da je riječ o spontanom činu individualne privrede te da ga udruženje nije službeno podržalo.

Kako navode njemački mediji trgovačko udruženje vrlo je zabrinuta zbog sve većih nekoordiniranih blokada. Poziva se na dosljedno djelovanje udruženja poljoprivrednika i policije.

– Ovo ne samo da ugrožava ovonedjeljno snabdjevanje, već bi moglo dovesti do ponovljenih blokada i značajno oštetiti trgovinu – to je gotovo kao anarhija – navode trgovci ,prenosi Blic.