Za stanovnike Čelinca sezona grijanja još nije počela. Zbog hladnih radijaora juče se okupila grupa građana i predstavnika opozicionih stranaka, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.

Iako je grijna sezona zvanično trebala početi 15. oktobra, u Čelincu su do danas radijatori hladni. Rukovodstvo opštine rok za početak isporuke toplotne energije konstantno prolongira, tvrde okupljeni građani. Takođe, navode da pogrešne politike vode ovu opštinu.

„Grijna sezona nije ni počela, rekli su da se radi remont, zakasnili su s tim i onda samo obećavaju ljudima. Biće za 5, 10, 15 dana. I sada niko ne zna kada će početi grijanje. Nešto se radi, a mi imamo pretpostavku da neće grijanje biti pušteno prije nove godine“, tvrde okupljeni građani i dodaju:

„Svi problemi nisu u Gradskom grijanju, ovo je samo vrh ledenog brijega. Očigledno je da je politika pogrešna i da su ljudi koji obavljaju određene funkcije nestručni.“

Okupljeni kažu da JP Gradsko grijanje vrši obimnu sanaciju, a najveću cijenu će platiti građani.

„Zbog tog problema imamo prestanak rada osnovne i srednje škole, upitan je i rad vrtića. Nalazimo se u ozbiljnom problemu. Dom zdravlja takođe nema grijanja.“

„800 učenika pohađa osnovnu školu, a 250 srednju. Još uvijek vrtić radi i tu se griju na klima uređaje. Ako bi se prekinuo rad i tu došlo bi do novog problema“.

Okupljeni su iznijeli tri konkretna zahtjeva.

„To je: ostavka načelnika opštine i svih odrgovornik po drugoj hijerarhiji. Drugi je naknada troškova svim građanima koji su se morali grijati na alternativno grijanje. I treći je smjena rukovodioca Gradskog grijanja i Zelenila i čistoće, jer postoje problemi u tom preduzeću.“

Građani kažu da gube povjerenje i žive u neizvjesnosti.

Poručuju da je ovo prvi protest i da od svojih zahtjeva neće odustati.

Organizatori ovih protesta su bili lokalni odbori opozicionih partija, prenio je BN.

Početkom iduće sedmice?

Grijanje u Čelincu bi trebalo da bude pušteno početkom naredne sedmice do kada bi trebalo da bude završen remon postrojenja Toplane, rekao je Srni načelnik opštine Vlado Gligorić.

“Kišovito vrijeme je usporilo preostali dio monterskih radova na otvorenom, ali vjerujem da će za dan-dva i to biti prevaziđeno, te da ćemo sa početkom sljedeće sedmice imati grijanje”, istakao je Gligorić.

On je izrazio uvjerenje da će se učenici Osnovne škole “Miloš Dujić” i Srednjoškolskog centra “Čelinac” vratiti u klupe od ponedjeljka, 27. novembra, nakon što je nastava obustavljena zbog nedostatka grijanja.

“Nakon pada temperature posljednjih dana odlučili smo da obustavimo nastavni proces kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja učenika”, rekao je Gligorić.

On je dodao da je u vrtiću “Neven” stanje sa grijanjem zadovoljavajuće, jer ova javna ustanova ima ugrađene inverterske klima-uređaje.

Govoreći o tehničkim detaljima remonta, rukovodilac Toplane Predrag Tomić rekao je da su radovi na dimnjaku završeni u potpunosti, dok su na kotlu i izolaterski radovi u završnoj fazi.

“Svi dijelovi su pripremljeni, ali zbog kiše nije bilo moguće izvoditi zavarivačke radove na otvorenom”, naglasio je Tomić.

On je dodao da se sitni nedostaci na distributivnoj mreži otklanjaju u hodu kako bi sa završetkom remonta i mreža bila spremna za puštanje grijanja.

Na stovarištu u krugu Toplane nalaze se dovoljne količine uglja za cijelu sezonu, prenijeli su mediji.