“Ako žene stanu, staje sve”, naziv je slogana pod kojim je danas u Banjaluci održana šetnja u znak protesta protiv sve učestalijeg femicida.

Protest je inače danas najavljen u mnogim gradovima širom Bosne i Hercegovine, a nakon što je Nermin Sulejmanović ubio Nizamu Hećimović u Gradačcu, te Denisa i Džengisa Ondura.

Samo deset dana poslije, odnosno sinoć, u Živinicama je muškarac iz vatrenog oružja ubio ženu.

U oba slučaja maloljetna djeca su bili svjedoci tragedije i u oba slučaja ubice su izvršile samoubistvo.

– Sistem je zakazao na svim nivoima. Svi smo odgovorni i moramo ih natjerati da rade posao za koji su plaćeni na svim nivoima- navedeno je na Fejsbuk stranici “Nisam tražila” na kojoj se svi pozivaju da dignu glas protiv femicida.

Protestu ženama iz Bosne i Hercegovine pružile su podršku i žene iz Srbije i Hrvatske koje takođe danas organizuju mirne protestne šetnje.

Gorica Ivić iz Udruženih žena  Banjaluka izjavila je da je poruka protestne šetnje da više nijedna žena ne strada.

– Vrlo je važno da institucije sistema da postupaju zakonski po svim prijavama nasilja. Femicid je posljedica zakašnjelih reakcija – navela je ona i dodala da zvanične institucije pokazuju da je došlo do rasta prijavljenih slučajeva nasilja i porodici, uglavnom femicida.

Dragana Miljković, socijalna radnica Sigurne kuće, kaže da posljednje događaje doživljava tužno i tragično.

– Svi su zakazali, počevši od institicija koje su zakazale. Imamo sada u Banjaluci uznemirenost žena žrtava koje zovu i u strahu su jer se osjećaju nezaštićeno – upozorila je Miljkovićeva.