Agencija “Pozitiv” iz Beograda preuzela je u potpunosti odgovornost za, kako kažu, nenamjernu grešku prilikom izrade multimedijalnih sadržaja za potrebe obilježavanja 28 godina od pogroma “Oluja” u petak, 4. avgusta, u Prijedoru i uputila izvinjenje svima kojima je time nanesena šteta i bol.

Posebno se izvinjavamo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i rukovodstvu Republike Srpske i Republike Srbije, jer je ovo isključivo i jedino greška za koju je kriva agencija “Pozitiv” i preuzimamo svu odgovornost za to. Naglašavamo da odgovornost za ovu grešku u potpunosti pada na našu agenciju. Organizator događaja nije imao nikakve veze sa ovom nesmotrenom greškom niti je mogao da predvidi ovakvu situaciju, naveli su iz ove agencije.

Agencija je takođe uputila “iskreno izvinjenje porodicama Mujkić i Gušo, kao i svim učesnicima komemorativnog skupa, zbog ove nenamjerne greške”.

Ističu da su u izradi materijala koristili pogrešnu fotografiju i to je ozbiljan propust za koji ne postoji opravdanje.

– Taj propust nije učinjen s namjerom da se bilo ko povrijedi, omalovaži ili zloupotrijebi i nadamo se da će svi prihvatiti naše iskreno izvinjenje – naglasili su iz ove agencije.

Navode da su napravili grub propust iza koga stoje, ali to se ne može i ne smije koristiti kako bi se dodatno umanjilo stradanje srpskog naroda.

– Ta greška koju smo nenamjerno načinili ne može da promijeni istorijsku činjenicu da je 1995. godine u akciji “Oluja” sprovedeno etničko čiščenje srpskog naroda, najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata na tlu Evrope. I baš kao što su predstavnici državnog vrha u Prijedoru istakli – poštujemo sve žrtve, bez presedana, ali nikada nećemo zaboraviti sve srpske žrtve i sve preživjele Srbe koji su preko noći protjerani sa svojih ognjišta. Izražavamo iskrenu nadu da se naša greška, za koju će odgovorni snositi posljedice, neće zloupotrebljavati kako bi se nastavilo sa minimizacijom bola, tuge i nesreće koji je nanijet Srbima prije 28 godina – naglasili su iz ove agencije.

Pogrešna fotografija prikazana je na jednom od panela tokom centralnog obilježavanja 28 godina od Pogroma “Oluja”, koji su zajednički u Prijedoru organizovali odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ministarstvo: Novi krug prebrojavanja žrtava

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS saopštilo je da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio obilježavanje 28 godina od srpskog stradanja u “Oluji” predstavlja nehotičnu i nenamjernu grešku agencije iz Srbije koja je pripremala video materijal, a koju je angažovalo Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

– Pokušaj pojedinih prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio program obilježavanja predstavi kao bilo šta osim kao nehotičnu i nenamjernu grešku, i to profesionalne agencije iz Srbije, koja je angažovana od Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, i koja je pripremala video-materijal je manipulacija s ciljem da se otvori novi krug prebrojavanja žrtava i “mjerenje” čije je stradanje veće – saopšteno je iz ministarstva.