Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon sastanka partnera u vlasti na nivou BiH koji je održan u Sarajevu da na sastanku nije ništa konkretno dogovoreno.

-Dogovor nije bio moguć. Bilo je i nekih drugih pitanja ali su oni bili van dnevnog reda – rekao je Dodik.

Kako je naveo, ozbiljan problem predstavlja to što je unilateralno i sam, bez ikakve sugestije ambasador u UN Lagumdžija pokrenuo pitanje u vezi sa Srebrenicom.

-Mi tražimo odgovornost tražimo za takvo nešto. To je pitanje o kojem će se morati razgovarati ako se želi odrati mogućnost za bilo kakav dogovor u BiH – dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je na sastanku bilo riječi i o budžetu BiH.

-Dogovoren je budžet BiH ali se nije realizovao zato što je postojalo još nekih stvari koje su trebale biti riješene a nisu riješene iako su ranije odgovoren – dodao je.

Kako je naveo, na sastanku je bilo riječi i o Izbornom zakonu.

-Mi ne možemo, sa naše strane, da prihvatimo Izborni zakon na ovaj način. Ranije smo imali dogovor oko toga da se mijenja Centralna izborna komisija i danas smo potencirali to pitanje. Očigledno je da se formalno-pravno može pristupi promjeni CIK-a – dodao je Dodik.

Treće pitanje, rekao je Dodik, na sastanku je bilo pitanje plana rasta vezano za projekt ЕU.

-Treba reći da smo učestvovali u ime Republike Srpske na nivou premijera, da je od 113 reformi koje su navedene dogovoreno 110. Tri koje su ostale su za nas teške i neprihvatljive a jedna od njih je da se odustane od veta na nivou BiH što mi ne možemo i nećemo da prihvatimo – dodao je, prenosi ATV

Dodik je naglasio da je ovaj sastanak ostao nezavršen te da će se sljedeći održati u narednih sedam dana.