Mirsad Strika, sudija Suda BiH, vodiće proces protiv Milorada Dodika, predsjednika Srpske i Miloša Lukića, v. d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske.

Sudija Mirsad Strika rođen je 1958. godine u Klopču kod Zenice. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu, Odjeljenje u Zenici, diplomirao je 1981. godine.

Pravosudni ispit položio je 1984. godine. Od 5. januara 1982. godine bio je pripravnik na Vojnom sudu u Sarajevu, a 1985. godine imenovan je za sudiju.

Od tada je obavljao dužnost sudije u Vojnom sudu Sarajevo i Okružnom vojnom sudu u Zenici, a funkciju tužioca u Okružnom vojnom tužilaštvu Sarajevo, Višem javnom tužilaštvu Sarajevo, Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo i Tužilaštvu BiH.

Za sudiju Suda BiH imenovan je 17. decembra 2009. godine, a na dužnost je stupio 15. januara 2010.

Tokom svoje karijere, Strika je  bio član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH od novembra 2004. do novembra 2008. godine, zatim član Federalne izborne komisije od 1996.godine do 2001. i itd.

Na Sudu BiH juče je održano i prvo ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića. Obojica su naveli da optužnicu ne razumiju.

Proces protiv njih će biti vođen po optužnici Tižilaštva BiH, koje ih tereti za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.