U Prijedoru je sve spremno za večerašnje centralno obilježavanje Dana sjećanja na Srbe stradale i prognane u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”.

Obilježavanju dana sjećanja prisustvovaće Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i drugi zvaničnici Srpske i Srbije.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” protjerano je više od 220.000 Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sva obilježja genocida.

Pogrom Srba u “Oluji” počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.