Na Aerodromu “Urije” u Prijedoru, danas je održan 18. Blanik kup na kojem je učestvovalo dvadeset jedriličara iz regiona i jedan iz Australije.

Takmičenje je održano u kategorijama – ekipno i pojedinačno otvorena konkurencija, prvenstvo Republike Srpske i BiH.

Na Prvenstvu Republike Srpske, Mladen Banović osvojio je prvo mjesto pojedinačno, a prijedorski “Glide” u sastavu Milan Marković i Dejan Ćutković ekipno. Ovaj dvojac bio je najbolji ekipno i na Prvenstvu BiH, dok je Irfan Habibović pobijedio u pojedinačnoj konkurenciji. Dejan Sarić iz Aero-kluba “Trstenik” odnio je pobjedu u otvorenoj konkurenciji pojedinačno, a prijedorski “Glide” ekipno.
“Uslovi na Aerodromu su odlični. To je pista od 1.000 metara. Aaero-klub Prijedor vodi računa o bezbjednosti, danas su ispoštovana sva pravila, a ja sam već sedmi put ovdje. Sreća me prati, jer se svaki put vratim u Trstenik sa medaljama”, rekao je Dejan Sarić.
Riječ je o takmičenju pilota u preciznom slijetanju jedrilicom “blanik L-13” koja se koristi za obuku.
“Cilj je da se sleti u zamišljeno polje označeno od 100 metara. Najbolji takmičar je onaj koji bude imao najmanje kaznenih bodova odnosno koji se zaustavi na udaljenosti od 100 metara, tačnije nuli”, rekao je Milan Marković, direktor Blanik kupa.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor pohvalio je entuzijaste koji promovišu na najbolji način vazduhoplovstvo u Prijedoru i podsjetio da je za Prijedorčane ovogodišnje takmičenje imalo posebno emotivnu težinu.
“Sve ove godine, direktor Kupa bio je naš Ljubiša Aramanda, koji je, nažalost, stradao. Svi ćemo se teško oporaviti od toga, jer je Aramanda bio čovjek koji je dao veliki doprinos ne samo Aero-klubu Prijedor, već i drugim sportovima u gradu i Republici Srpskoj”, rekao je Javor.
Da prijedorski aero-klub radi dobar posao, govori to što se ovdašnja jedriličarska škola pročula van lokalnih okvira.
“Ljudi iz inostranstva dolaze ovdje, prolaze obuku i preporučuju nas, tako da iz godine u godinu imamo sve više zainteresovanih za obuku u jedriličarstvu”, rekao je gradonačelnik Prijedora.
Blanik kup je takmičenje pilota u preciznom slijetanju jedrilicom “blanik L-13” koja se koristi za obuku. Organizator ovog jedinstvenog takmičenja u BiH je Aero-klub “Prijedor” i Omladinska organizacija “Glide”, uz podršku Grada Prijedora i Vlade Republike Srpske.