Delegacije gradskih i republičkih vlasti obići će danas (subota) u 12.00 časova gradilište Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog u centru grada, a svi sugrađani pozvani su da im se pridruže i sami se uvjere kako teče realizacija ovog jednog od najznačajnijih projekata u našem gradu.

Centralno spomen-obilježje, koje Banjaluka čeka tri decenije – biće javni simbol na kojem će građani moći odati počast, razmišljati i učiti o hrabrosti i žrtvi poginulih i nestalih boraca, zahvaljujući kojima danas Republika Srpska i grad uživaju u svojoj slobodi i ravnopravnosti.

Podsjećamo, aktuelna gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem 9. januara 2022. godine, simbolično na 30 godina postojanja Republike Srpske, započela je konkretne aktivnosti u pravcu izgradnje Centralnog spomen obilježja odnosno raspisan je konkurs za idejno rješenje Centralnog spomen – obilježja na lokaciji u centru grada – između Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Gradske uprave i Hrama Hrista Spasitelja. Nakon sprovedenog javnog konkursa za izbor idejnog rješenja i svih drugih predradnji, na Vidovdan prošle godine započela je izgradnja ovog jednog od najznačajnijih projekata koji se sprovodi u našem gradu.