Mlađa Rogić iz Banjaluke, optužena u predmetu “Loto”, osuđena je u Osnovnom sudu u Banjaluci na godinu zatvora jer je učestvovala u nezakonitom “sređivanju” invalidskih penzija, dok je četvoro optuženih u ovom predmetu oslobođeno krivice.

Rogićeva je osuđena za krivično djelo trgovina uticajem po jednoj tački optužnice, dok su odbijene optužbe za dvije tačke kojima joj je na teret stavljena trgovina uticajem i primanje mita.

Krivice su oslobođeni  vještak ljekar u Fondu PIO RS Zoran Perduv, te ljekari Mladen Marković, Beba Žarić Đajić i Vojko Subošić. Njima su optužnicom na teret bila stavljena krivična djela falsifikovanje ili uništavanje službene isprave službene isprave.

Presudu je, osam godina od podizanja optužnice, izrekao sudija Zoran Milojica koji je istakao da tužilaštvo nije izvan svake razumne sumnje dokazalo da su Perduv, Marković, Žarić-Đajić i Subošić počinili djela koja im se stavljaju na teret.

– Optužena Mlađa Rogić proglašena je krivom za trgovinu uticajem u odnosu na tačku 12 optužnice, dok su optužbe u odnosu na tačke 11 i 13 odbijene jer je nastupila zastara – rekao je Milojica.

Pojasnio je da tužilaštvu u odnosu na ostale optužene koji su oslobođeni nije dokazalo da su svjesno i namjerno unijeli neistinite podatke u službene isprave.

Tužilac Goran Rakić najavio je da će se žaliti na ovu presudu.

Optuženo 15 osoba

Optužnica u ovom slučaju  podignuta krajem 2015. godine protiv 15 optuženih, a u međuvremenu pravosnažno su osuđene četiri osobe, a ljekar Milenko Pađen oslobođen optužbi.

Optužena Milica Obradović je umrla, dok je predmet protiv Milenka Dukića zastario.

U predmetu “Loto” bivši direktor Kliničkog centra Banjaluka Duško Račić u maju 2016. osuđen je na šest mjeseci zatvora i obavezu da plati 5.000 maraka zbog primanja mita za nezakonito „sređivanje“ invalidskih penzija.

Stanko Obradović osuđen je na uslovnu kaznu od tri mjeseca, a  Boro Čulić na novčanu kaznu od 3.200 KM.

Drena Petrović je osuđena na tri mjeseca zatvora.

Prema optužnici, svi oni su tokom 2013. godine omogućavali nezakonito sticanje invalidskih penzija stanovnicima Mrkonjić Grada, Ribnika, Šipova i Kneževa. Od novopečenih penzionera uzimali su od 6.000 do 8.000 KM.

Ljekari su bili optuženi da su falsifikovali neophodnu medicinsku dokumentaciju, dok su radnici PIO prihvatali takvu dokumentaciju i omogućavali izdavanje rješenja o penzionisanju.

U ovom slučaju još se vodi postupak protiv radnice Fonda PIO Nade Kukavice koji je ranije razdvojen.

Akcija “Loto” pokrenuta je još 2013. godine kada je uhapšeno 14 osumnjičenih među kojima su bili ljekari i radnici Fonda PIO Srpske, piše Glas Srpske.