Predsjednik Srpske Milorad Dodik, nakon izjašnjenja u Sudu BiH, poručio je da u Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima Sud i Tužilaštvo.

Ona ima devet politika koje provodi. Sve što je urađeno urađeno je kršenjem Dejtona, nametnuti su Sud i Tužilaštvo BiH mimo dogovora strana u Dejtonu, to su RS i FBiH. Sad se te institucije pojavljuju kao neko ko pokušava da kreira ustavni poredak. Neimenovani stranac je nametnuo određene akte, kao nigdje u svijetu. Ukoliko se ne poštuje ono što on odluči, svako može da ide u zatvor. Ja sam prvi koji je po tom osnovu doveden. Nisam razumio o čemu se optužnica zasniva. Ne mogu da vjerujem da ovdje sjede pravnici koji ignorišu činjenicu da jedino PS BiH može da donese zakon – rekao je Dodik u Sarajevu.

On je rekao da po Ustavu predsjednik RS potpisuje ukaz o stupanju na snagu zakona koji je prošao proceduru u NSRS.

– Čak ni bošnjački Klub naroda nije potegao vitalni interes na to pitanje. Taj zakon je prošao i Vijeće naroda u RS. Na ovaj način se razgrađuje BiH, braniću se na svaki način kao predsjednik Republike. Pokazali su nam kako tretiraju ustavni poredak BiH tako što su istakli zastave BiH i FBiH. Nema zastave RS. Ja sam optužnicu dobio na latinicu, a tražio sam na ćirilici. Pokušali su da mi uvale tu optužnicu, zanemaruju moje ustavno pravo da je ja ne razumijem. Ona je nerazumljiva zato što nije podignuta na bazi činjenica. Ovaj sud je nelegalan, RS ga neće priznati i RS nema razloga da učestvuje u kršenju Ustava BiH. Ovaj proces će pokazati da li u BiH ima Ustava ili nema. Ovo je čisti politički proces. Sudija za prethodno saslušanje je učestvovala u oslobađanju Nasera Orića. Koliko vidim već je donesena presuda, samo im treba neka brzina da dođu do te presude. Radi se o udruženom kriminalnom poduhvatu koga čine Šmit, Marfi kreten u američkoj ambasadi i još neki stranci – rekao je Dodik i obećao da će se ponovo pojaviti u Sudu BiH kada počne suđenje.