Predsjednik Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske Mladen Ilić održaće danas u Banjaluci konferenciju za novinare povodom postavljanja bista poslanicima Prvog saziva parlamenta Srpske koji su dali život za Republiku Srpsku.

Početak konferencije predviđen je u 11.00 časova u parlamentu Srpske, najavljeno je iz Narodne skupštine, a prenos uživo možete pratiti na TOK televiziji.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, nakon odluke Kolegijuma o postavljanju bista poslanicima Prvog saziva parlamenta Srpske koji su dali život za Republiku Srpsku, razgovarao je sa LJupkom Bjelošević, kćerkom Milovana Bjeloševića, i Aleksandrom Zekićem, sinom Gorana Zekića, te uz njihovu saglasnost preduzeo korake ka realizaciji ove inicijative. 

Podršku realizaciji ove inicijative uputio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Milovan Bjelošević Beli, poslanik Prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednik opštine Derventa, pjesnik i pisac, ubijen je 21. maja 1992. godine, snajperskim hicem u leđa u blizini svoje kuće u Derventi. 

Goran Zekić, poslanik Prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske iz opštine Bratunac, ubijen je 8. maja 1992. godine u zasjedi, kada je izrešetan tokom vožnje u automobilu u blizini Srebrenice. 

Obojica su bili poslanici Srpske demokratske stranke.