Svaki od posljednjih 12 mjeseci rangiran je kao najtopliji u istoriji u poređenju sa istim mjesecima prethodnih godina, saopštila je služba EU za praćenje klimatskih promjena.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je na hitno preduzimanje akcije da bi se spriječio “klimatski pakao”.

Prosječna globalna temperatura u periodu od 12 mjeseci do kraja maja bila je 1,63 stepena Celzijusova iznad predindustrijskog prosjeka, što je najviše od početka vođenja evidencije 1940. godine, navodi evropska služba “Kopernik”.

Ovaj prosjek ne znači da je svijet premašio prag globalnog zagrijavanja od 1,5 stepeni Celzijusovih na nivou kalendarske godine. Naučnici upozoravaju na ekstremnije i nepovratne uticaje na klimu ako se to desi.

U posebnom izvještaju, Svjetska meteorološka organizacija objavila je da sada postoji šansa od 80 odsto da će bar jedna od narednih pet kalendarskih godina biti prva sa prosječnom temperaturom koja privremeno prelazi predindustrijski nivo za 1,5 stepeni.

Govoreći o ovim nalazima, generalni sekretar UN Antonio Guteres naglasio je da svijet ubrzano ide u pogrešnom pravcu i udaljava se od stabilizacije svog klimatskog sistema.

-Tokom 2015. godine šansa za takvo narušavanje bila je blizu nule – rekao je Guteres u govoru povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, prenosi Glas Srpske.

On je pozvao na smanjenje globalne proizvodnje i upotrebe fosilnih goriva za 30 odsto do 2030. godine.