Ratni reporter Danijel Simić je danas oko 12:15 zadržan na graničnom prelazu Batrovci, sa hrvatske strane, gdje je čekao tri sata bez ikakvog obrazloženja, zatim je priveden na informativni razgovor, te mu je potom uručeno rješenje o odbijanju ulaska u zemlju, navodi Frontal.rs.

“Prvo me granična policajka sa šaltera odvojila sa strane. Nakon detaljne policijske kontrole i pretresa vozila, pitali su za ime oca, adresu stanovanja i broj telefona. Nakon toga mi je policijski službenik rekao da će “doći kolege da obave razgovor sa mnom” i da sačekam malo. Ali da “neće iz Zagreba, pa će biti brže’. To malo se rasteglo na dva sata čekanja”, navodi Simić.

Zatim Simića su pozvali u prostorije graničnog prelaza. Tamo su ga u policijskoj stanici dočekali ljudi koji se nisu predstavili po imenu, ali su rekli da su iz hrvatske obavještajne službe, navodi Frontal.rs.

“Generalno, zanimalo ih je otkud i kako sam se ja našao u Donbasu. Kad sam prvi put došao, ko su mi bili kontakti, a posebno kako sam napravio razgovor sa Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom. U suštini, sva pitanja koja su mi postavili, ja sam već odgovorio javno više puta u mnogo navrata za medije; tako da je razlog za maltretiranje i protivpravno zadržavanje isključivo moje ratno izvještavanje iz Donbasa i drugi politički stavovi, što mi je nekoliko puta naglašeno tokom intervjua. Dakle, ovo je čisto pritisak na mene zbog mog rada. To najbolje ilustruje koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora”, zaključuje Simić.

Na rješenju koje je dobio nije naznačeno da li je Simiću trajno zabranjen ulaz, te je predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske kazao da će odgovor i objašnjenje potražiti zvanično od Konzulata Hrvatske u Banjaluci.