Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da uspješni sastanci predsjednika Srpske Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na političkom i ekonomskom planu sa regionalnim i svjetskim liderima u Mađarskoj govore da Republika Srpska ima mnogo ozbiljnije regionalne, ali i međunarodne kontakte nego sama BiH.

To je zato što su kontakti zvaničnika Republike Srpske posvećeni miru, razvoju i međusobnom razumijevanju, a kontakti koje u BiH ostvaruju, pogotovo bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, su uglavnom vezani za targetiranje i pljuvanje po Republici Srpskoj po svijetu, što znači pljuvanje po pola svoje zemlje – rekao je Stevandić.

On je istakao da su susreti zvaničnika Srpske sa značajnim svjetskim zvaničnicima i predstavnicima političkog establišmenta i privrednih subjekata koji su ekonomski divovi, nešto potpuno drugačije, od čega BiH neće imati koristi, sem ostrašćenih srbofoba kojima će to biti novi motiv da napadaju Republiku Srpsku.

  • Pokazujemo, ne samo da nismo izolovani, nego smo sposobni da kreiramo nove i ekonomske i političke dogovore koji će biti na dobrobit naših građana, a u isto vrijeme nosimo teško breme optužnica, montiranih procesa, političkih uslovljavanja, ucjena koje su rezultat lobiranja sarajevske čaršije, ali isto tako geopolitičkih interesa koji nam ne dozvoljavaju da budemo svoji na svome, da branimo svoju budućnost i svoje pravo da odlučujemo o svojoj budućnosti – rekao je Stevandić za Srnu.

On je istakao i Dodik i Cvijanovićeva pokazuju da Republika Srpska ima rješenje, da zna da odgovori i da je mnogo jača, ozbiljnija i bolja nego što su mislili oni koji su se rukovodili ciljevima njenog ugrožavanja i izolacije.

Cvijanovićeva i Dodik tokom dvodnevne posjete Mađarskoj sastali su se mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednicima Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, Tatarstana Rustamom Minihanovom, Turkmenistana Serdarom Berdimuhamedovom. Razgovarali su i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U okviru posjete Mađarskoj, povodom obilježavanja Nacionalnog dana ove zemlje – Svetog Stefana /Ištvana/, Dodik i Cvijanovićeva prisustvovali su i Svjetskom prvenstvu u atletici u Državnom atletskom centru u Budimpešti, te u Sentandreji, na poziv Njegovog preosveštenstva episkopa budimskog Lukijana, proslavi velikog pravoslavnog praznika Preobraženja Gospodnjeg.