Sukob između Rusije i Ukrajine možda se neće završiti pobjedom Kijeva, a njegove zapadne pristalice treba da se pripreme na takav ishod, rekao je češki predsjednik Petr Pavel.

-Mislim da treba da učinimo sve što nam je na raspolaganju da ohrabrimo Ukrajince i da ih podržimo da budu uspješni. Ali interno, treba da budemo spremni za druge nepredviđene situacije, rekao je Pavel listu “Gardijan”.

On je dodao da će mnogo zavisiti od ishoda ukrajinske planirane proljećne kontraofanzive, ocijenivši da Kijev ne bi trebalo da potcjenjuje Ruse jer imaju dovoljno ljudstva i još imaju dovoljno opreme.

-Biće izuzetno štetno za Ukrajinu ako ova kontraofanziva ne uspije, jer neće imati drugu šansu, bar ne ove godine, naveo je Pavel, koji ima obavještajno iskustvo i služio je kao predsjedavajući Vojnog komiteta NATO između 2015. i 2018. godine

Krajem aprila, Zelenski je uvjeravao strane novinare da će se “kontraofanziva desiti” i izrazio nadu da će biti uspješna.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov je rekao da su kijevske trupe “generalno spremne za napad” i da samo čekaju naređenja visokih zvaničnika.

Međutim, list “Politiko” objavio je prije nekoliko sedmica da je glavni pobornik Ukrajine, SAD, zabrinut da bi efekat kontraofanzive mogao biti ispod očekivanja.