Proputovanje kroz Hrvatsku i uživanje u prirodnim ljepotama juče je jedna petočlana izraelska porodica trebala dodatno upotpuniti šetnjom po Nacionalnom parku Plitvička jezera. Međutim, dogodila se tragedija u kojoj je najstariji član familije, 73-godišnja penzionerka, tragično preminula. Poznati su i detalji kobne nesreće.

Kako saznaju mediji u Hrvatskoj, gospođa je po Nacionalnom parku šetala sa sinom, snahom i dvoje unučića i bila je dio turističke grupe. Staze su bile skliske jer je prije toga padala kiša, a penzionerka se oko 13.00 sati odlučila udaljiti na trenutak radi obavljanja male nužde.

Dolaskom do neograđenog prostora najednom je izgubila ravnotežu i pala sa 4.5 metara visine na zemlju odakle se, na užas svih gostiju nacionalnog parka, dalje otkotrljala niz strminu u jezero. Tragedija se dogodila između Gradinskog jezera i pristaništa P2 kod bivše hidrocentrale Burget, a za gospođom su odmah u vodu skočile druge osobe te ju izvukle van.

Na mjesto događaja je vrlo brzo po saznanju pristigla i Hitna pomoć Parka, međutim, reanimacija je bila uzaludna.

Nažalost je podlegla zadobijenim povredama. Konzularni zvaničnik ambasade Izraela je kontaktiran te je preuzeo brigu oko organizacije prevoza tijela preminule u rodnu zemlju, prenosi “Slobodna Dalmacija”. A na mjestu pada, policajci su obavili uviđaj i dostavili poseban izvještaj nadležnom tužilaštvu.

Inače, ovo nije prvi puta da se u Nacionalnom parku događaju tragedije.