Završnim riječima Republičkog tužilaštva i odbrane okončano je suđenje bivšem premijeru Republike Srpske Aleksandru Džombiću, optuženom da je zloupotrijebio položaj pri dodjeli kredita Investiciono-razvojne banke RS (IRB RS) od 19,4 miliona maraka firmi “Energoliniji”, a presuda će biti objavljena u petak.

Republički tužilac Radenko Janković zatražio je osuđujuću presudu, dok odbrana smatra da za to nema dokaza i traži oslobađanje. Tužilac Janković je zatražio da se optuženi osudi za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja ili za nesavjestan rad u službi. Tužilac se prvo obrušio na IRB rekavši kako nisu pratili suđenje niti su zainteresovani za ishod postupka, te je govorio o tome da je prevara s kreditom ranije osmišljena i da su Litvanci uzeli čak milijardu KM iz grupacije Birač u okviru koje posluje Energolinija, piše Glas Srpske.

Tužilac Janković je istakao da preduzeće “Energolinija” nije bilo kreditno sposobno za kredit i da je to bilo poznato svima, a to je utvrdio i vještak tužilaštva. Istakao je da ovaj slučaj karakteriše žurba u dodjeli kredita i da je sve urađeno “preko koljena”.

– Vlasnik “Energolinije” je navodno firma “Industrija Adrija” čije vlasnik firma sa Sejšelskih ostrva. Nije uopšte utvrđeno ko je pravi vlasnik  i to su znali oni koji su odobrili kredit. Nakon što je prvi put odbijen zahtjev za dodjelu kredita optuženi Džombić je potpisao zaključak da IRB RS ponovo obradi kredit Energolinije. To je po tužilaštvu pritisak da se usvoji zahtjev i odobri kredit-rekao je između ostalog tužilac Janković.

Kazao je da je bivši direktor Milenko Pavlović smatrao da se kredit ne može odobriti te je zbog toga i dao ostavku te tvrdi da je na njega optuženi vršio pritisak da se kredit odobri. Janković je rekao da se i iz saslušanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je bio svjedok u ovom slučaju može zaključiti da sa grupacijom Birač nije bilo nešto uredu kada se odobravao kredit.

Džombićev advokat Zoran Bubić kazao je da tužilaštvo ničim nije dokazalo navode optužbe, te je ukazao na činjenicu da je cijeli vrh Republike Srpske bio za to da se kredit odobri u cilju razvoja istočnog dijela Srpske.

– Tužilaštvo nije uzelo u obzir da je po drugom zahtjevu navedeno dodatno obezbjeđenje kredita kao što su hipoteke na nepokretnosti firmi “Alusil”, “Mehanik”, “Alumina”. Uvedeni su jemci platci “Alumina” i “Alusil” koji su dužni da vrate kredit-rekao je Bubić.

Istakao je da se i dan danas sporni kredit može da vrati, te dodao da mu nije jasno zašto IRB RS nije pokrenuo mehanizme za naplatu. Dodao je da je vraćeno oko 6,4 miliona kredita i ukinute presude kojom je IRB RS obavezna da “Alumini” vrati novac koji je kao jemac platila za kredit.

– Zato odbran smatra da je ostalo nevraćeno 13,2 miliona,a ne 19, 4 miliona kredita. Takođe tužilaštvo nije dokazalo uticaj optuženog na Milenka Pavlovića, jer je on sam rekao  u sudu da na njega nije bilo pritisaka-rekao je Bubić.

Naglasio je da Džombić u slučaju dodjele kredita nije djelovao kao predsjednik Vlade RS, već u svojstvu predsjednika Velikog kreditnog odbora koji je mogao da donosi odluke o kreditu.

– Nije dokazana ni namjera optuženog da se stekne protivpravna korist. Da je to htio ne bih se tražilo dodatno obezbjeđenje odobrenog kredita i uvođenja sredstava obezbjeđenja-rekao je Bubić te zatražio da se optuženi oslobodi.

Republičko tužilaštvo je po okončanju dokaznog izmijenilo optužnicu protiv Džombića i radi se o manjim promjenama, njenom uređenju, a krivično djelo ostalo isto zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.  Džombića terete  da je  bio svjestan da sporni  kredit od 19.4 miliona KM odobren “Energoliniji” neće moći biti vraćen zbog nesposobnosti firme. Terete ga  da je zvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit “Energoliniji”. Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19,4 miliona, a Džombić je 16. februara 2012. godine potpisao odluku o odobravanju kredita.