Na svim dionicama auto-puteva u Republici Srpskoj, kako je i najavljeno, danas nema naplate putarine i kroz naplatne stanice se prolazi bez stajanja i zadržavanja.

Pod sloganom „Slobodno kroz Srpsku“, Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka na taj način daje puni doprinos današnjim svečanostima i obilježavanju najznačajnijeg datuma u istoriji Republike Srpske – 9. januara, Dana Republike Srpske.

Vršilac dužnosti direktora JP „Autoputevi Republike Srpske“ Nedeljko Ćorić, uz tradicionalni pozdrav „Mir Božji, Hristos se rodi“, čestitao je svim građanima i korisnicima usluga Božić i Dan Republike Srpske, naglasivši da je preduzeću i njemu lično izuzetna čast i privilegija biti u prilici da se na ovakav način uključe u obilježavanje 9. januara i 32. rođendana Republike Srpske.

Ćorić je pojasnio da je ideja o besplatnoj vožnji auto-putevima na sam Dan Republike, potekla iz JP „Autoputevi Republike Srpske“, a na osnovu te incijative, Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o dopuni uredbe o visini putarine i time omogućila preduzeću da se na ovaj način uključi u ovogodišnje obilježavanje 9. januara.

-Znajući da je uvijek intenzitet saobraćaja povodom praznika jači nego inače, vodili smo se idejom da svim našim korisnicima omogućimo besplatnu vožnju ne samo auto-putem, koji nosi naziv „9. januar“ Banja Luka – Doboj, već i ostalim dionicama u Republici Srpskoj. Sve, koji danas namjeravaju da dođu u Banju Luku i prisustvuju veličanstvenom obilježavanju rođendana naše Republike Srpske, pozivam da to učine našim auto-putevima, potpuno besplatno – poručio je Ćorić.

Da je najavljena aktivnosti JP „Autoputevi Republike Srpske“ izazvala veliku pažnju građana, govori i podatak da je od ponoći, kada su rampe podignute, pa do sedam časova ujutro, auto-putevima u Srpskoj prošlo više od tri hiljade vozila. Direktor Ćorić izrazio je nadu da će današnji dan, po broju vozila, biti jedan od rekordnih dana u godini. On je naglasio da je preduzeće spremno odgovorilo i na taj izazov, te da je na svim stanicama, bez obzira na podignute rampe, povećan broj inkasanata, čiji je zadatak da svim korisnicima omoguće što jednostavnije i brže prolaske, bez zadržavanja i čekanja u kolonama. Кako bi se lično uvjerio da je sve sve spremno za današnje slavlje, direktor Ćorić je obišao radnike na Naplatnoj stanici „Jakupovci“, čestitao im praznike i zahvalio se na predanom radu i trudu da čitav sistem funkcioniše bez greške, ne samo na današnji dan, već tokom cijele godine.

-Moram podsjetiti da ovo nije jedina aktivnost, koju sprovodimo povodom 9. januara. Naime, ove godine, prvi put, radnici JP „Autoputevi Republike Srpske“ učestvovaće i u svečanom defileu, koji će se održati na Trgu Кrajine, u Banjoj Luci, od 17 časova. Pored toga, naša Maholjanska petlja, od koje počinje auto-put „9. januar“ ukrašena je zastavama Republike Srpske – dodao je Ćorić, uz obećanje da će preduzeće svake naredne godine, na što dostojanstveniji i veličanstveniji način učestvovati u obilježavanju ovog značajnog datuma.

On je takođe podsjetio da je i dalje u toku akcija „Uzmi TAG, prođi brže“, koja je takođe privukla veliku pažnju korisnika usluga, jer je kroz nju preduzeće omogućilo svim zainteresovanima kupovinu TAG uređaja po nikada povoljnijoj cijeni.

-Riječ je o popustu na redovnu cijenu uređaja od čak 60 odsto, odnosno sam TAG košta 16 КM, a pri svakoj dopuni računa, korisnici ostvaruju popust od 15 odsto. Zadovoljni smo dosadašnjim efektima akcije, ali može to i još bolje. Podsjećamo da je pomoću TAG uređaja, prolazak kroz naplatne stanice jednostavniji i lakši, ali i da je samo kretanje auto-putevima znatno komfornije, jer omogućava vožnju bez stajanja i čekanja u redovima, štedi novac i vrijeme, a utiče i na bezbjednost saobraćaja – naglasio je Ćorić, poručivši svim učesnicima u saobraćaju da se pridržavaju propisa, obavezno koriste zimsku opremu i vožnju prilagode uslovima na putu.