Sud BiH vratio je na doradu Tužilaštvu BiH optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, potvrđeno je za Banjaluka.net portal iz Tužilaštva BiH.

Ona je na uređenje i dopunu vraćena u petak, 18. avgusta.

Kako se navodi, optužnica je vraćena zbog puno manjkavosti, u smislu člana odredbe zakona 227.stav 1 c) ZKP BiH.
Po prijemu optužnice sudija je utvrdio da ista ne sadrži opis djela iz kog proizilaze zakonska obilježja krivičnog djela, vrijeme i mjesto učinjenja krivičnog djela, predmet na kome je sredstvo kojim je izvršeno krivično djelo kao i ostale potrebne informacije za što preciznije određivanje krivičnog djela.

– Obzirom da je osumnjičenim stavljen oblik odgovornosti – saizvršilaštvo, potrebno je da isto u činjeničnom opisu optužnice navedete, odnosno opišete, posebno u odnosu na drugoosumnjičenog (Lukića), na koji način su radnje drugoosumnjičenog u uzročnoposljedinčnoj vezi sa radnjama prvoosumnjičenog (Dodika) i na koji način su oba osumnjičena dali odlučujući doprinos izvršenju predmetnog krivičnog djela – navedeno je.

Optužnica je podignuta zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita.

Šmit je 1. jula poništio zakone koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu spornih zakona, a Miloš Lukić ih je objavio u Službenom glasniku RS.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu prije deset dana, a Milorad Dodik je nakon toga podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića.