Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je posebnu sjednicu u petak, 10. oktobra 2023. Godine.

Kolegijum NSRS zakazao je desetu posebnu sjednicu republičkog parlamenta na kome će se poslanici izjasniti o Izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, o proglašenju Zaključka Predsjedništva BiH u povodu eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države BiH, usvojenog bez konsenzusa na 8. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 10. oktobra 2023. godine, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Podsjetimo, Cvijanovićeva je ovaj zaključak Predsjedništva BiH proglasila je veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske i pozvala poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da u roku od 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ovaj proglas.

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, rekao je da Stevandić nije želio da se obrati javnosti po ovom pitanju, te da je na njega spala ova odluka.

– Na kolegijumu je došlo do burne rasprave. Morali smo da kao što narod kaže da ‘se uhvatimo za vratove’, jer me je prekinuo u trećoj sekundi, kada sam želio da se obratim. Takvo ponašanje je nedopustivo – naveo je on.

Dodao je da će ovo biti vrlo zanimljivo rasprava.

– Nastavljaju seriju posebnih sjednica, kao kad je Milorad Dodik bio član Predsjedništva BiH. Oni kao tobože brane Srpsku od Bošnjaka i Hrvata, a u stvarnosti se dogovaraju o svemu – dodao je Vukanović.

Na sjednici je, poručuje, bilo riječi i o požaru koji je zahvatio hotel “Bosna” u kome se smještaju narodni poslanici.

– Vidjećemo ko će dobiti sada taj tender i sporazum sa Narodnom skupštinom, koja firma, koji hotel. Nama je svejedno – naveo je Vukanović.

Na pitanje da prokomentariše to što će Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske danas pred Sud BiH, Vukanović je rekao da je to obična farsa, te da neće biti osuđen.

– Ja imam dosad 53 sudska procesa, a nisam bio pred javnosti. A vidimo da RTRS prekida program zbog suđenja Miloradu Dodiku. Ne vidim u čemu je razlika između njega, koji glumi žrtvu, i mene, kao narodnog poslanika – poručio je predsjednik Kluba poslanika Za pravdu i red.