Samo za tri mjeseca dobojska Bolnica “Sveti apostol Luka” uspjela je da uveća dugovanja za poreze i doprinose za čak 8,8 miliona maraka, pa sada duguje 38,1 milion KM.

Ova bolnica popela se tako sa trećeg mjesta liste najvećih poreskih dužnika u Srpskoj na drugo. Pokazuju to zvanični podaci Poreske uprave RS, zaključno sa krajem juna ove godine.

Prvo mjesto i dalje ubjedljivo drži Univerzitetski klinički centar RS, koji je takođe uvećao svoj dug u odnosu na mart ove godine, i to za 3,2 miliona maraka. Oni trenutno duguju 53,5 miliona maraka.

Dug je za jedan milion uvećala i Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina, pa sada iznosi 15,2 miliona KM.

S druge strane, pozitivan pomak napravila je Bolnica “Srbija” iz Istočnog Sarajeva, koja je za tri mjeseca svoj dug smanjila za 13,5 miliona maraka! Ipak, i sada su u top tri sa dugom od 30,3 miliona maraka.

Promjena nema u slučaju Univerzitetske bolnice Foča i Bolnice Gradiška, koje duguju 16,4 miliona KM, odnosno 15,4 miliona maraka i nalaze se na 4, te 6. mestu.

Bolnica “Dr Mladen Stojanović” Prijedor, koja se i sada nalazi na devetom mjestu, dug je umanjila za nekih 100.000 KM, na 9,2 miliona KM.

Najvećih sto dužnika u Srpskoj krajem juna dugovalo je skoro 460,7 miliona maraka, što je smanjenje za pet miliona maraka u odnosu na podatke Poreske uprave RS objavljene u martu. Na spisku se nalaze čak 22 doma zdravlja iz Trebinja, Modriče, Foče, Bileće, Banjaluke…

Pored zdravstvenih ustanova, među deset najvećih dužnika nalaze se i preduzeća u stečaju, Fabrika „Unis“ sa 16,1 milion KM duga i „Dobojputevi“ sa 11,7 miliona, te još firma „Nova forma“ sa dugom od 9,1 milion KM.