Sokolački heroj Bogdan Borovčanin biće odlikovan zbog spasavanja davljenika u Crnoj Gori.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Cicko Bjelica za 369portal kaže da je veoma ponosan na Bogdana i da je već jasno da takvu hrabrost i smjelost treba nagraditi najvećim priznanjem. Za navedeni portal otkriva i o kom se priznanju radi.

“Veoma sam ponosan na Bogdana i na njegov hrabri čin spasavanja ljudskog života. Znam ga kao izuzetnog momka i već sad sam odlučio da iskoristim svoje nadležnosti i dodijelim zlatnu plaketu opštine Sokolac našem Bogdanu koji je Sokolac i Sokočane učinio ponosnim”, kaže Bjelica za 369portal.

Na plaži Jaz, u Budvi, kupaču od 36 godina je iznenada pozlilo u vodi usljed čega je prestao da diše i počeo da se davi.

Većina medija je kao spasioca istakla beogradskog doktora Igora Spurnića koji je preuzeo davljenika, ali tek nakon ukazane prve pomoći od strane Bogdana Borovčanina, koji je davljeniku reanimacijom spasio život.

Bogdan kaže da je sa društvom otišao na Jaz da se kupa, a da je njegova djevojka primijetila da se nešto dešava u vodi.

“Moj prijatelj Željko Todorović i ja smo prišli i vidjeli kupača kako izvlači drugog čovjeka iz vode. U prvi mah pomislili smo da je nekome pozlilo. Pritrčali smo i pomogli mu da ga iznese. Tek kada smo ga položili na plažu shvatili smo da nema puls i da ne diše. Njegovo lice je bilo u potpunosti plavo, usne takođe, torzo, a noge su mu bile bijele. Pitao sam kupača koji je izvukao iz dubine nesrećnog čovjeka da li zna šta da radimo, ali je on bio u još većem šoku od mene. Pošto sam nekad, istina vrlo davno, bio član sekcije Prve pomoći, u sjećanju mi je ostao proces reanimacije. Počeo sam sam tako što sam mu otvorio disajne kanale zaturanjem glave, zatim počeo davati kompresije i nakon toga vještačko disanje. Postupak sam ponavljao do iznemoglosti”, ispričao je Bogdan za serbiantimes.

Ukazivanje prve pomoći dalo je, kaže, rezultate nakon par minuta.

“Nakon dva-tri minuta drug je rekao da nastavim jer mu se učinilo da je davljenik reagovao. Nakon još nekoliko pokušaja, Marinko je, kasnije sam mu saznao ime, počeo da pljuje krv. Povratio je disanje i puls. Tada nam je svima laknulo. Nisam bio svjestan okruženja u momentu, a onda sam shvatio da se maltene cijela plaža sjatila oko nas. Da se ne bi udavio u svojoj povraćci, okrenuo sam ga u bočni koma položaj i on je nastavio da izbacuje progutanu vodu. Zatim se pojavio doktor, koji mu je dao pumpicu, jer Marinko još uvijek nije bio pri svijesti, ali je imao normalan puls i disanje. Moji prijatelji su još ranije pozvali hitnu, kojoj je zbog gužve trebalo preko pola sata da dođe. Moja djevojka i prijatelji su sačekali hitnu kod obližnjeg hotela i doveli ih do mjesta na plaži. Hitna je pokupila Marinka i uputili su se u bolnicu u Tivat. Doktor mi je čestitao na brzoj reakciji, kao i plivaču koji je izvukao Marinka do plićaka. Na kraju, najbitnije je da je čovjek preživio i nadam se da neće imati nikakve trajne posljedice poslije ovoga”, kaže Sokočanin.

Na hrabri poduhvat ponosan je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva. Ljubiša Ćosić kaže za 369portal da će uskoro upriličiti prijem za hrabrog sugrađanina i poručio da je Bogdan svojim činom učinio ponosnima svoje sugrađane u Sokocu, Istočnom Sarajevu, ali i cijeloj Republici Srpskoj.