Banjalučanin Brane Mejić mladi je trgovac i ponos grada u kojem je rođen, živi i radi.

Iako mlad i ujedno vlasnik trgovačke radnje, iza njega su godine humanitarnog rada u kojima je pomagao i pomaže ugroženim sugrađanima.

Mnogi Banjalučani nažalost, do sada nisu ni čuli za ovog mladića koji ima i fakultetsku diplomu, ali su ga nemogućnost zaposlenja u struci i životne okolnosti, usmjerile da se bavi nečim potpuno drugačijim od kriminalistike. Ispostavilo se da to nije nimalo loše.

Čak ni pojedini njegovi prijatelji ne znaju čime se Brane bavi u slobodno vrijeme, osim što je vlasnik radnje u jednom tržnom centru u Banjaluci.

Da je Brane Mejić skroman mladić, kakvi su danas prava rijetkost, shvatili smo onog trenutka kada nam je trebalo punih pola časa da ga nagovorimo za par rečenica, jer ono što ovaj mladi Banjalučanin radi zaslužuje ne samo svaku pohvalu, nego daleko veći tekst od ovoga koji je napisan.

Brane Mejić godinama u svojoj radnji, besplatno oblači maturante iz socijalno ugroženih porodica, ali i one iz Dječijeg doma “Rada Vranješević”, porodica sa 4 i više djece itd.

Brane kaže da je ideja o doniranju odijela maturantima krenula još prije par godina, dok je radio na drugoj lokaciji, ali i kada je u ovom humanitarnom radu učestvovalo više radnji.

Vremena se mijenjaju, a nakon selidbe, Mejić je nastavio sam sa humanitarnom pričom.

– Ove godine nisam stigao, ali sljedeće ću sigurno da alarmiram i ostale radnje u ovom tržnom centru, pa da se svi zajedno uključimo i pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. To će biti prava priča- dodaje ovaj skromni Banjalučanin spremajući se da primi i potpuno besplatno obuče još jednog mladog sugrađanina i tako mu uljepša jedan od najznačajnijih dana u životu.

Osim što besplatno oblači maturante, Mejić je i dio svakodnevnih humanitarnih akcija koje organizuju njegovi prijatelji.

U cijelu priču je naravno uključen i poznati banjalučki humanitarac Branislav Vučić Vučko koji svog mlađeg sugrađanina i brata po humanitarnom radu, opisuje kao osobu koja živi tiho, ali ga zato glasno čuje kada treba nekome da se pomogne.

– Brane je uvijek tu i u tajnosti učestvuje u našim humanitarnim akcijama mimo ovih što ih sam radi u svojoj prodavnici. Iskren da budem, jako mi je krivo što se ne čuje za ovakve mladiće i red je već jednom da njegovi sugrađani čuju šta Brane radi. On ima prijatelje koji uopšte ne znaju šta Brane radi, pored ovog redovnog posla u kojem je zaista uspješan- kaže Vučko.

Ujedno je ispričao i anegdotu, kada je kod Brane došao sa jednom porodicom i nakon kupovine Brane im je rekao da sve mogu platiti kasnije, međutim, novac nikada nije želio uzeti.