Njemački kancelar Olaf Šolc danas otvara fabriku vozova “Deutsche Bahn” u Kotbusu, a poljoprivrednici koji protestuju protiv mjera njegove vlade krenuli su traktorima prema fabrici.

“Tagesspiegel” navodi da je Šolc stigao u fabriku i da je obilazi, a da su zbog toga uvedene stroge mjere obezbjeđenja, prenose Novosti.

Navodi se da poljoprivrednici ispred fabrike prave veliku buku traktorima i trube.

Policija ih je sprovela pored fabrike i onda blokirala glavni ulaz u nju kako poljoprivrednici ne bi mogli da se probiju.

Šolc je na govoru povodom otvaranja fabrike za proizvodnju Intercity Express  vozova kazao da “živimo u turbulentnim vremenima”.

“A i to je dio demokratije, da izražavate svoje mišljenje”, kazao je njemački kancelar, misleći na protest ispred fabrike.

Njemački mediji prenose da je ispred fabrike parkirano oko 50 traktora i nekoliko kamiona šlepera.

Poljoprivrednici čekaju Šolca koji je završio govor.

Navodi se da na protestu okupljeno nekoliko stotina poljoprivrednika i njihovih pristalica koji se nalaze na oko 100 metara od fabrike.

“Bild” prenosi da je ispred fabrike zaglušujuća buka od trubljenja traktorima i zvuka vuvuzela u koje duvaju učesnici protesta.

Ipak, malo od te buke je prodrlo i u postrojenje, najmoderniju fabriku vozova u Njemačkoj, koje je dobro zvučno izolovano.

“Welt” takođe navodi da su Šolca u Kotbusu dočekali bučni protesti farmera. Navodi se da kancelar pokazuje volju da razgovara sa Henrikom Vnedorfom, predsjednikom udruženja poljoprivrednika pokrajine Brandenburg.

Njemački dnevnik navodi da su demonstranti prije dolaska Šolca najavljivali da će pred fabriku dovesti 500 poljoprivrednih vozila.