Rat na Bliskom istoku utiče i na bezbjednosnu situaciju u Njemačkoj. Šef Odbora za nadzor tajnih službi Konstantin von Notz upozorava da bi to mogli iskoristiti i “drugi protagonisti”. Tu prije svega misli na Rusiju.

Političar Zelenih Konstantin von Notz, koji predsjedava Odborom za nadzor tajnih službi, izrazio je zabrinutost zbog bezbjednosne situacije u Njemačkoj nakon napada Hamasa na Izrael. Bezbjednosna situacija, koja je već bila “prilično napeta” između ostalog i zbog rata Rusije i Ukrajine, “značajno se pogoršala zbog najnovijih događaja na Bliskom istoku”, rekao je ovaj političar u izjavi za novine medijske grupe Funke.

“Moramo biti vrlo oprezni i pripaziti da trenutnu situaciju ne iskoriste drugi protagonisti, koji ugrožavaju našu sigurnost”, rekao je von Notz. Pritom on misli na obavještajne službe drugih zemalja koje “već duže vrijeme namjerno pokušavaju destabilizovati našu demokratiju”.

Dodaje i kako “organizovani desničarski ekstremizam i terorizam” takođe predstavljaju opasnost. Von Notz je ponovo pozvao na zatvaranje udruženja, kao što je Islamski centar u Hamburgu (IZH).

IZH, koji je decenijama praćen od strane Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka (tajna služba koja djeluje u unutrašnjosti Njemačke), smatra se produženom rukom iranskog režima, koji je čestitao Hamasu na napadu na Izrael u subotu i opisao ga kao “prekretnicu i nastavak borbe u vidu oružanog otpora”, navodi DW.

Neka vrsta “Gaze u Njemačkoj”?

Izraelski ambasador u Njemačkoj Ron Prosor upozorio je kako se ne smije dozvoliti da se neka vrsta Gaze pojavi na njemačkom tlu.

“Takva opasnost prijeti ako udruženja poput palestinske mreže Samidoun i drugih pristaša Hamasa nastave zloupotrebljavati njemačku demokratiju”, rekao je on u zajedničkom jutarnjem programu njemačkih javnih TV-servisa ARD-a i ZDF-a.

Pripadnici palestinskog udruženja Samidoun i njihovi simpatizeri slavili su Hamasove napade na Izrael na ulicama Berlina i drugih njemačkih gradova.

Što se tiče trenutne situacije u Izraelu, Prosor je dodao da je jasno “da palestinsko stanovništvo u Pojasu Gaze mora biti oslobođeno od Hamasa”. Usprkos svim svojim naporima Izrael ne može garantovati zaštitu nedužnog civilnog stanovništva, sve dok Hamas koristi ove ljude kao štit.

Promijeniti paragrafe u zakonu?

Političari su još jednom pozvali na oštriju akciju protiv antisemitskih agitatora u Njemačkoj. Potpredsjednica CDU-a Karin Prien rekla je: “Moramo im oduzeti prostor za djelovanje, zatvoriti njihove džamije, njihove kafiće i klubove i konfiskovrati novac koji bi inače bio iskorišten za provođenje terora u svijetu.”

Prien, portparolka Jevrejskogg foruma CDU-a, napisala je u članku za novine Bild da se zakonsko-pravne posljedice podrške teroru i antisemitizmu moraju pooštriti na svim područjima. To nije, međutim, konkretnije obrazložila.

Povjerenik njemačke vlade za borbu protiv antisemitizma Felix Klein predložio je da se pooštri kazneno djelo izazivanja mržnje.

Klein je za novine medijske grupe Funke izjavio kako bi se ubuduće trebao primjenjivati paragraf o izazivanju i širenju mržnje, a da se ne mora utvrditi da je došlo do narušavanja javnog mira, kao što je to ranije bio slučaj. U praksi se često javljaju poteškoće u primjeni dosadašnjih propisa.

“U prošlosti je dolazilo do niza prekida istraga, koje su naišle na nerazumijevanje kako pogođenih osoba tako i javnosti.”