Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici dvotrećinskom većinom, gotovo izvjesno, podržati zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Željka Cvijanović je, podsjećamo, mehanizam zaštite vitalnog interesa pokrenula zbog zaključaka Predsjedništva BiH koje su bez njenog pristanka, 10 oktobra, usvojila druga dva člana tog tijela, Denis Bećirović i Željko Komšić.

U tim zaključcima, između ostalog, govori se o navodnom “napadu organa Republike Srpske na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanju ustavnopravnog poretka države BiH”.

Skretanje pažnje s problema

Ono što je već sada poznato jeste to da će podršku za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, osim poslanika vladajuće većine, dati i poslanici SDS, kao i Narodnog fronta, piše Srpskainfo.

– SDS će kao državotvorna stranka uvijek podržati nacionalne interese srpskog naroda, ma ko bio srpski član Predsjedništva BiH i bez obzira iz koje političke partije dolazio – kaže za Srpskainfo poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Ognjen Bodiroga.

Međutim, on ističe da će poslanici te stranke i na današnjoj sjednici parlamenta ponovo istaći da je postalo krajnje neozbiljno učestalo sazivanje posebnih sjednica parlamenta Srpske.

– Mandati Narodne skupštine proteknu u posebnim sjednicama, koje većinom služe da skrenu pažnju s nekih osnovnih životnih tema kao što su demokratska razorenost Republike Srpske, kao i nezaustavljivo ekonomsko i moralno posrtanje. Ovim posebnim sjednicama vladajuća garnitura pokušava da na nekim nacionalnim temama i sukobima zamaskira osnovne životne probleme. Ponavljam još jednom da će SDS, kao državotvorna stranka, uvijek podržati veto srpskog člana Predsjedništva BiH, iako znamo da je u suštini prava svrha takvih sjednica skretanje pažnje sa problema koje sam nabrojao – kaže Bodiroga.

Pitanja i odgovori

Iznenađujuće ili ne, podršku vetu Cvijanovićeve na zaključke Predsjedništva BiH danas će dati i poslanici Narodnog fronta.

– Što se tiče naših stavova o posebnim sjednicama Narodne skupštine, koje proizlaze iz veta srpskog člana Predsjedništva BiH, smatramo da je institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa, počevši od Milorada Dodika pa do Željke Cvijanović, potpuno derogiran i doveden u pitanje. Što se tiče nebuloznog zaključka Željka Komšića i Denisa Bećirovića, oni su nama neprihvatljivi i mi ćemo podržati ovaj stav Željke Cvijanović, uz preporuku i obavezu da se bavi poslovima u interesu građana Republike Srpske i svih koji žive u BiH, kao što su ekonomija i poboljšanja teškog života, a ne ostrašćenim političkim pričama koje produbljuju krizu, raseljavaju stanovništvo i dovode u beznađe ovaj narod – kaže za Srpskainfo poslanik Narodnog fronta, Željko Dubravac.

“Još jedna prevara vlasti Srpske” Crnadak poručio da PDP neće podržati više nijedan veto srpskog člana Predsjedništva BiH

Šef kluba poslanika PDP u NS RS, Igor Crnadak, kaže nam da će poslanici te stranke danas odlučiti kako će glasati o zahtjevu Cvijanovićeve, ali i da će u toku diskusije postaviti nekoliko pitanja koja, kako ističe, zahtijevaju odgovor.

– Ovo je od strane SNSD nastavak urušavanja jednog od najvažnijih mehanizama zaštite Republike Srpske, a to je pitanje vitalnog interesa. Ovaj mehanizam treba da bude jedna vrsta “zlatnog poteza“ kojeg u svakom trenutku mogu da povuku poslanici Narodne skupštine, a ne da bude nešto sa čim će Željka Cvijanović ili Milorad Dodik mlatarati kad god im zatreba malo pažnje u političkom prostoru. Moraće Željka Cvijanović da nam objasni kako to da od nas traži da potegnemo vitalni interes na nečem lošem po Republiku Srpsku, što njen prijatelj i kolega iz koalicije predlaže. To je šizofrena situacija i najvažnija stvar koju ćemo tražiti da nam objasni. Zašto je i dalje u koaliciji s onima koji tako negativno rade protiv Republike Srpske – pita Crnadak.

O tome da li će podržati ili ne veto Željke Cvijanović na posljednje zaključke Predsjedništva BiH, uoči samog početka posebne sjednice odlučiće i poslanički klub Liste “Za pravdu i red”.

– Naš dosadašnji principijelan stav bio je da ne učestvujemo u predstavama Željke Cvijanović i Milorada Dodika. Njihova politika na nivou BiH je potpuno pogrešna, a nacionalna politika koju vode potpuni promašaj. Radi se o lažnim patriotama, koje ovakve stvari koriste isključivo za zamajavanje javnosti. Njihovu pravu politiku možemo svakodnevno vidjeti kroz niz afera. Tu se vidi njihov “patriotizam” i borba za Republiku Srpsku – kaže za Srpskainfo poslanik Đorđe Vučinić.