Rusija je zadaje završni udarac neoklonijalizmu u Africi time što je afričkim državama ponudila pošteniju rudnu rentu za eksplataciju rudnih bogatstava u odnosu na ponižavajuće uslove koje su im davale Francuska i druge evropske zemlje, kaže predsednik Srpske desnice Miša Vacić.

Vacić kaže da je Niger dobio samo 5 posto rudne rente od francuskih komapnija, a da je Rusije na velikom skupu Rusija-Afrika u Sankt Petersburgu ponudila 30 do 40 posto. 

On je podsetio da kraj kolonijalne ere nije doneo kraj patenji naroda Afrike i da su kolonije dobile uslovnu nezavisnost gde su bivši kolonijalni gospodari zadržali političku, monetarnu, ekonomsku pa i vojnu kontrolu nad pojedinim državama.

Predsednik Srpske desnice je gostujući na TV Informer da je Francuska vojska došla u Niger kako bi pomogla borbi protiv islamskih terorističkih organizacija, ali nakon godina prisustva i izvlačenja rudnih bogatstava teritorija koju su kontrolisali teroristi je samo rasla i da vojska Nigera više nije htela sa strane da gleda kako Francuska izvlači bogatstvo iz zemlje dok polako predaje teritoriju teroristima.

Profesor Prištinskog univerziteta Boris Bratina podsetio je da je Al Kaida napravljena na Zapadu i da je u Nigeru, kao i u drugim zemljama korišćena kako bi zapadne vojske podčinjavale druge države i izvlačile bogatstva iz njih, što je slučaj i sa Nigerom.

Bratina je ukazao daje sada već veliki broj zemalja u Africi osetio rusku pomoć i video bitnu razliku između konkretne ruske pomoći i one koju je davao Zapad.

On je ukazao na značaj samita BRIKS u Južnoafričkoj Republici koji je dodatno oslabio Zapad.

Bratina očekuje da će ipak doći do oružanog sukoba u Africi, navodeći da pored Nigera postoji moguće žarište u Keniji.

Miša Vacić je dodao da nakon poslednjeg skupa BRIKS svet postoji u novoj formi multipolarnosti i da je većinu rezervi nafte više ne kontroliše Zapad.