Japan je počeo danas da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukušime u Tihi okean, što je potez koji je izazvao nove i žestoke kritike iz Kine, koja ga je opisala kao “sebičan i neodgovoran”.

Vlada Japana odobrila je ispuštanje vode prije dvije godine, a nadzorno tijelo UN za nuklearna pitanja dalo je dozvolu prošlog mjeseca.

Ispuštanje vode je ključni korak u dugom i teškom procesu demontiranja centrale “Fukušima Daići”, uključujući uklanjanje rastopljenog goriva nakon što je objekat uništio cunami.

Operater fabrike “Tepko” saopštio je da je ispuštanje vode počelo u 13.00 časova po lokalnom vremenu i da nisu detektovane nikakve abnormalnosti sa pumpom za morsku vodu ili u okolnim objektima.

Kina je ponovila danas čvrsto protivljenje planu jer smatra da japanska Vlada nije dokazala legitimnost ispuštanja vode.

“Japanska strana ne bi trebalo da nanosi sekundarnu štetu lokalnom stanovništvu, čak ni ljudima u svijetu iz sopstvenih sebičnih interesa”, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kina navodi da će preduzeti mjere za zaštitu morske sredine i javnog zdravlja i da će pojačati praćenje nivoa radijacije u svojim vodama nakon ispuštanja vode iz “Fukušime”.

Tokio je zauzvrat kritikovao Kinu zbog širenja “naučno neutemeljenih tvrdnji”.

Japan tvrdi da je ispuštanje vode bezbjedno, napominjući da je Međunarodna agencija za atomsku energiju zaključila da je uticaj koji bi to imalo na ljude i životnu sredinu bio “zanemariv”.