Nakon što su SAD nedavno objavile da su, pored ranije sankcionisanog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, na svoju “crnu listu” uvrstile i srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Radovana Viškovića, te ministra pravde Miloša Bukejlovića, u javnosti su se prethodnih dana pojavile brojne polemike o tome koliko su sankcije “djelotvorne”.

Konkretno, da li će političko rukovodstvo Srpske promijeniti politički kurs zbog kazni i finansijskih ograničenja koje im je izrekao Vašington, pa sve do toga da li kažnjavanje takve vrste ima ikakvog smisla ukoliko, kao što mnogi tvrde, čelnici Republike Srpske ne posjeduju nikakvu imovinu u SAD, niti su korisnici usluga američkih banaka, piše Srpskainfo.

O tome je, između ostalog, nedavno govorio i počasni predsjednik PDP i bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ističući da američke sankcije visokim funkcionerima Republike Srpske možda neće imati efekt kakav se očekuje u jednom dijelu javnosti u BiH.

– Prvo, to zavisi od toga koliko će Amerikanci biti dosljedni u provođenju tih sankcija. Oni, ako su dosljedni, mogu napraviti ozbiljne probleme ljudima koji su pod sankcijama – izjavio je Ivanić.

Kao primjer, on je naveo jedan segment svakodnevnog života koji bi osobama na crnoj listi, kako je rekao, praktično postao noćna mora u slučaju dosljedne primjene sankcija.

– Bukvalno, banke koje bi, recimo, prihvatile da isplate platu ili da posluju s tim ljudima mogle bi imati probleme, ne bi mogle raditi s američkim bankama niti bankama koje sarađuju s američkim bankama – objasnio je Ivanić.

Težinu američkih sankcija, ukoliko se primjenjuju u punoj snazi, na svojoj koži najbolje je osjetila bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić.

Opisujući za Srpskainfo kroz šta je sve morala proći u svakodnevnom životu nakon što je puštena iz zatvora Haškog tribunala, Plavšićeva navodi konkretan primjer kada je osjetila svu težinu sankcija.

– To se dogodilo negdje odmah poslije onih katastrofalnih poplava u Republici Srpskoj, 2014. godine. Budući da primam penziju iz Republike Srpske, tada sam otišla u banku čiji sam bila klijent kako bih donirala novac za stradale ljude. Međutim, nakon samo par dana dobila sam poziv iz banke da dođem na razgovor s nadležnima, a oni su mi tada rekli da ne mogu odobriti bilo kakve finansijske transakcije sa mog računa jer sam ratni zločinac i lice s američke crne liste. Poslije toga tražila sam bilo kakav način da se prebacim u neku drugu banku preko koje ću dobijati penziju – kaže Plavšićeva za Srpskainfo.

Komentarišući sankcije koje su SAD uvele aktuelnom političkom rukovodstvu Republike Srpske, ona ih naziva “strašnim”.

– U svakom slučaju, nadam se da neće odustati od borbe bez obzira na strašne pritiske kojima su izloženi – kaže Plavšićeva.