Upravni odbor Savjeta za provedbu mira (UO PIK) poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odmah prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokog predstavnika Kristijana Šmita i nesaradnje sa njim, što je štetno po interese Republike Srpske, saopšteno je iz OHR-a.

Kako se navodi u saopštenju, ambasadori zemalja-članica UO PIK ponovo iskazuju svoju čvrstu i dosljednu podršku mandatu visokog predstavnika i njegovom Ureda u nadzoru nad provedbom civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir (GFAP).

“Upravni odbor Savjet za provedbu mira odlučno odbacuje sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR-a i visokog predstavnika i podsjeća na svoju odluku od 27. maja 2021. godine o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika. Podsjećamo, da je 14. jula 2023. godine generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u svom dopisu Željci Cvijanović, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrdio da je Upravni odbor Savjeta za provedbu mira tijelo nadležno za imenovanje visokog predstavnika”, stoji u saopštenju.

Dodaju da svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 GFAP-a na cijeloj teritoriji države predstavlja akt nepoštivanja GFAP-a.

“Visoki predstavnik nastavlja vršiti svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Upravni odbor Savjeta za provedbu mira poziva sve stranke u Bosni i Hercegovini da dosljedno rade na ostvarivanju evropske perspektive ove države i da pritom ne štede truda na provedbi reformi koje su neophodne kako bi BiH napredovala na svom evroatlantskom putu, a ne da dižu nepotrebne tenzije. Upravni odbor Savjeta za provedbu mira takođe ponovo potvrđuje da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i da zadržava potrebne instrumente za podržavanje GFAP-a, uključujući teritorijalni integritet BiH”, ističe se u saopštenju OHR-a.