Prva koalicija za lokalne izbore iduće godine je najavljena: Ljubiša Petrović (SDS) sa Narodnim frontom Jelene Trivić u Bijeljini, plus lista Za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Trivićeva je već odgovorila pozitivno, Vukanović takođe obećava podršku gradonačelniku, a u vazduhu vise najmanje dva pitanja gdje je u toj sredini PDP i može li ista opoziciona koalicija da bude dogovorena za sve opštine i gradove u RS.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović čestitao je Jeleni Trivić otvaranje prostorija i kancelarije NF u Bijeljini, uz obećanje da nastavljaju dalje zajedno u borbi “za našu Republiku Srpsku”.

– Već sada otvoreno najavljujem koaliciju s Narodnim frontom i na lokalnom nivou ispred Srpske demokratske stranke, ali i koaliciju sa svim drugim iskrenim opozicionim partijama, među kojima je svakako Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića, kao i zainteresovane građanske opcije i pokreti, nesvrstani, ali iskreni borci za bolje i pravednije društvo, za opstanak i bolju budućnost djece u Bijeljini, ali i svim drugim gradovima širom naše Srpske – poručio je Petrović.

Putem Fejsbuka odmah mu se zahvalila Jelena Trivić, a iz njene objave da se zaključiti kako će Petrović imati podršku na izborima za gradonačelnika.

– Hvala Ljubiša na ovim riječima, na mene i na Narodni front uvijek možeš računati! Najljepša stvar su iskreni prijatelji u politici, a Ljubiša to jeste. Ljubiša je neko ko ima moju bezrezervnu podršku i povjerenje, neko ko je istinski podržao moju borbu, dok su se poneki i sakrili. Zato ću i ja uvijek biti tu za njega, bez obzira na sve, za nove pobjede, jer Bijeljina i Republika Srpska zaslužuju da imaju Ljubišu Petrovića – izjavila je Trivićeva.

Nebojša Vukanović za Srpskainfo kaže da postoji mogućnost saradnje sa dijelom opozicionih stranaka.

– Ali, više od godinu dana je do izbora tako da će biti vremena da se dogovorimo – navodi Vukanović.

Na pitanje kakva je saradnja sa PDP u Bijeljini, kaže da u tom gradu sa PDP nema nikakav odnos.

– Imamo korektan odnos sa Ljubišom i to je to. On je gradonačelnik i sigurno ćemo podržati njega kao kandidata za gradonačelnika – poručuje Vukanović.

Na nedavnom neuspjelom referendumu o opozivu gradonačelnika Bijeljine, PDP je zvanično stao uz Ljubišu Petrovića. Međutim, nezvanične informacije s terena govore da baš ne cvjetaju ruže između te stranke u Bijeljini i Petrovića. Sjetimo se “nastupa” odbornika PDP u Bijeljini, Radosava Đokića, koji na slavlju govori da je protiv Petrovića.

– Ljubiša Petrović, koji nas je varao dvije godine, mislim da će ovi ljudi koji su ga opozvali, istrajati u tome. Mislim da će biti opoziv, ali ima druga bitka, kada ćemo da kandidujemo gradonačelnika ispred PDP – rekao je, između ostalog, Đokić.

Slaviša Marković, predsjednik PDP Bijeljina i član Predsjedništva stranke, kaže da je u ovom trenutku prioritet za PDP predstojeći stranački sabor, odnosno unutarstranački izbori.

– Nakon toga ćemo krenuti u dogovore i pregovore za lokalne izbore, tako da je nama to po planu i programu negdje u periodu poslije formiranja organa PDP. Preuranjeno je bilo šta da pričamo na tu temu dok ne završimo naš Sabor, izbor predsjednika i predsjedništva, potom izbore u lokalnim organizacijama i pripreme za lokalne izbore u jesen 2024. godine – kaže Marković za Srpskainfo.

Osim Banjaluke, za opoziciju će posebno biti bitna i zanimljiva Banjaluka, ali tu stvari nimalo nisu jasne. Gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP) najavio je novu kandidaturu, a tu mogućnost ostavila je i predsjednica NF Jelena Trivić.

Nebojša Vukanović je poručio da bi ona mogla da ima podršku njegove liste, ali da ni u kom slučaju neće podržati Stanivukovića, koga i on i Trivićeva optužuju sa “simbiozu” s Miloradom Dodikom.

Politički uticaj SDS u Banjaluci je minoran.

APEL CRNATKA

Na pitanje može li doći do pomirenja u trouglu Stanivuković – Trivić – Vukanović, potpredsjednik PDP Igor Crnadak, u nedavnom intervjuu za Srpskainfo je dao neodređen odgovor.

– Prije skoro šest mjeseci javno sam pozvao da sva trvenja, prepucavanja i međusobne optužbe unutar opozicije odmah prestanu i da se okrenemo dogovoru i pripremama za lokalne izbore. Apel nije uspio u potpunosti, ali ima naznaka boljih odnosa u posljednje vreme, jer sazrijeva pristup da što brže promjene u RS moraju biti iznad bilo čijeg interesa ili sujete. Za početak je najvažnije da učvrstimo međusobno povjerenje i da pokažemo da smo svi na opozicionoj strani spremni, bez kalkulisanja sa SNSD, da pravimo što čvršći dogovor, prvo za lokalne, pa onda i za opšte izbore 2026. godine – rekao je Crnadak.