Predsjednik i potpredsjednik PDP, Branislav Borenović i Mira Pekić, sastali su se juče u Cazinu sa predsjednikom NES BiH Nerminom Ogreševićem, delegatom NES u Domu naroda BiH Jasminom Emrićem, te generalnim sekretarom SBiH i delegatom u Domu naroda BiH Džemalom Smajićem.

Delegacije tri stranke razgovarale su o izmjenama i dopunama Izbornog zakona.

– Veoma je važno da u moru teških, najčešće bespotrebnih političkih tema, da mi kao stranke pokazujemo odgovornost za nešto što je zajednički imenilac svima nama: da omogućimo fer i poštene izbore. Bio sam nedavno u Mostaru, danas sam u Cazinu, biću u Sarajevu, neće mi biti teško da iz Banjaluke odem u bilo koje mjesto Republike Srpske i Federacije BiH da tražim podršku da se mijenjaju izborna pravila, jer danas imamo izborne rezultate koje neki postižu izbornom korupcijom, koja je baza svake korupcije – rekao je predsjednik PDP Branislav Borenović.

Istakao je da je potrebno do kraja ove, neizborne godine, usvojiti tehničke izmjene, koje su, kako kaže Borenović, zapravo suštinske, a predstavljaju uvođenje skenera glasačkih listića, otiska prsta i elektronske identifikacije dokumenta prilikom glasanja.

Lider NES-a Nermin Ogrešević, istakao je da se tri stranke slažu da su pošteni izbori jako bitan element za napredak društva.

– Nivo povjerenja građana u cjelokupan izborni proces je na veoma niskom nivou. Moramo da vratimo povjerenje u izborni proces tako što će kroz izmjene i dopune Izbornog zakona biti regulisano da glasaju ljudi koji jesu na biračkom spisku, koji su došli na biračko mjesto, a da je prebrojavanje glasova takvo da se eliminiše svaki element sumnje – rekao je Ogrešević i dodao da očekuje podršku za regulisanje ovog pitanja i od drugih političkih subjekata, nevezano da li su u vlasti ili opoziciji.

Generalni sekretar SBiH, Džemal Smajić, rekao je da će i SBiH insistirati i raditi na tome da dođe do izmjena Izbornog zakona u tehničkom smislu, bez zadiranja u ustavna pitanja, prenosi Srpskainfo.

– Zvanične rezultate izbora čekamo i po tri mjeseca, što je nazamislivo u demokratski uređenim državama. Vidjeli smo i mnoge dokaze o izbornim neregularnostima. Izmjene Izbornog zakona su jedini i pravi put da se vrati povjerenje građana i izborni proces, ali i da građane predstavljaju zaista oni koje su birali – rekao je Smajić.