Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike da oni koji bi htjeli da Srpskoj spočitaju što slavi Svetog Stefana kao svoju slavu i rođendan ne razumiju šta znači slaviti svetitelja.

-Mi nikome nećemo i ne smijemo nametati svoj model života ali u isto vrijeme ni po koju cijenu ne možemo se odreći svoje slave jer bi to značilo da se odričemo svoje vjere, da se odričemo sebe i onog što je naše – rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je podsjetio da kada slavimo slavu mi govorimo o sebi dvije činjenice – jedna je da svetitelj koga slavimo jeste naš zastupnik pred Bogom a druga je da slaviti bilo kog svetitelja znači ugledati se na njega.

-Ono što možemo reći za Svetog Stefana jeste njegova duboka vjera u Hrista i jasan cilj njegovog života – rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski Porfirije dodao je da je mir ono za čim čezne naš narod, prenosi ATV.

-Pozdrav kojim se pozdravljamo ovih dana ‘Mir Božiji, Hristos se rodi’ pokazuje naše suštinsko opredjeljenje a to je da smo opredijeljeni za Hrista, za istinu Božiju, za pravdu i ljubav njegovu, da smo čitavim svojim bićem ne od juče i ne samo danas nego oduvijek opredijeljeni za suštinski mir znajući da nema mira ako nismo u miru sa Bogom – rekao je patrijarh srpski Porfirije na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike, prenose Nezavisne.