Vijeće naroda Republike Srpske nije prihvatilo mehanizam vitalnog nacionalnog interesa (veto) na Izborni zakon Republike Srpske, a koji je uložio Klub delegata bošnjačkog naroda, saznaju “Nezavisne novine”.

Za usvajanje veta, kako nam je potvrđeno, glasala su samo četiri delegata iz Kluba Bošnjaka, što nije bilo dovoljno da ovaj prijedlog prođe.

Treba reći da je ovo očekivan epilog, jer su odmah nakon najave da će veto biti pokrenut, stizale reakcije da neće dobiti podršku.

Nakon ove odluke, veto Bošnjaka ide na Zajedničku komisiju Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS, koji će odlučivati da li će biti prihvaćen ili ne.

I tamo je teško očekivati da će doći do dogovora, jer je dosadašnja praksa bila takva da na Komisiji nije usvajan nijedan veto.

Ako se pretpostavi da će mehanizam pasti i pred Komisijom, onda se seli pred Ustavni sud Republike Srpske. A ako i tamo ne bude prihvaćen, tekst Izbornog zakona Republike Srpske ide na potpis pred Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, a nakon toga i zvanično stupa na snagu.