Upozorenje dvojice visokih funkcionera odbrane Šveđanima da se pripreme za rat izazvalo je zabrinutost i optužbe da se bespotrebno diže panika, piše BBC.

Ministar civilne odbrane Carl-Oskar Bohlin rekao je na konferenciji u nedjelju da bi “moglo doći do rata u Švedskoj”. Njegovu je poruku potom podržao i vrhovni vojni komandant, general Micael Byden, koji je rekao da bi se svi Šveđani trebali psihički pripremiti na tu mogućnost.

Međutim, opozicioni političari usprotivili su se tonu upozorenja. Bivša premijerka Magdalena Andersson rekla je za švedsku TV da iako je bezbjednosna situacija ozbiljna, “nije kao da je rat pred vratima”.

Organizacija za dječja prava Bris rekla je da njihova nacionalna linija za pomoć obično ne prima pozive o mogućnosti rata. Ali ove sedmice zabilježen je porast zabrinutih poziva mladih koji su vidjeli vijesti ili objave na TikToku u kojima se govori o tome.

“Ovo je bilo dobro pripremljeno, nije bilo nešto izlanuto”, rekla je portparolka Brisa Maja Dahl za BBC. “Trebali su pružiti informacije namijenjene djeci kada izlaze s ovakvim informacijama za odrasle.”

Uprkos oštrim porukama, primjedbe ministra civilne odbrane i vojnog komandanta smatraju se pozivom na uzbunu. Nakon više od dva vijeka mira Švedska je na nekoliko koraka od ulaska u NATO. Čeka zeleno svjetlo turskog parlamenta, a zatim i Mađarske. Vrhovni komandant rekao je da njegove izjave nisu ništa novo.

Prije mjesec dana posjetio je ukrajinski istočni front, a Švedska je jedna od zemalja koje obučavaju ukrajinske pilote.

“Moja ambicija nije zabrinjavati ljude; moja ambicija je natjerati više ljudi da razmišlja o vlastitoj situaciji i vlastitim odgovornostima”, rekao je general Byden novinama Aftonbladet.

Finska se već pridružila NATO-u, a ruski funkcioneri prijete da će ona biti “prva koja će patiti” ako napetosti s NATO eskaliraju.

Švedski ministar civilne odbrane rekao je da njegov cilj nije da se među ljudima širi panika, već da steknu svijest o tome što se zapravo događa. Pozvao je lokalne vlasti, organizacije za hitne slučajeve i pojedince da reaguju.

“Ako postoji jedna stvar koja me drži budnim noću, to je osjećaj da se stvari odvijaju presporo”, rekao je Bohlin na konferenciji Društva i odbrane u nedjelju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Švedsku tokom konferencije da sarađuje s njegovom zemljom i drugima na proizvodnji oružja.

Premijer Ulf Kristersson dodao je da će 2024. Švedska ispuniti NATO-ov cilj da potroši 2% BDP-a na vojnu odbranu, udvostručivši tako potrošnju od 2020.

Stručnjak za odbranu Oscar Jonsson rekao je da je ton upozorenja šefova odbrane “poput oluje” i da je 90% onoga što je rečeno proizašlo iz frustracije jer se premalo čini za izgradnju civilne i vojne odbrane. “Vrijeme je ograničeno i cilj je bio pozvati na buđenje agencije i pojedince”, rekao je za BBC.

“Švedske oružane snage su nevjerovatno kompetentne, ali nisu dovoljno velike za slučaj rata. Najnoviji zakon o odbrani kaže da bismo trebali uspostaviti tri i po brigade, dok je Ukrajina imala 25 kada je rat počeo”, kaže.

Oscar Jonsson, analitičar sa Švedskog odbrambenog univerziteta, rekao je da, iako je rat moguć, trebalo bi se poklopiti nekoliko faktora da do njega stvarno i dođe: rat u Ukrajini treba biti pri kraju da bi se ruska vojska imala vremena obnoviti i naoružati, a Evropa bi trebala izgubiti američku vojnu podršku.

“Sve je to u okvirima mogućeg”, dodao je on, a prenosi Index.