”Nismo ni očekivali da SNSD usvaja Izborni zakon Republike Srpske da bi po njemu izašao na izbore. Od samog početka je jasno da su, po ko zna koji put, zloupotrijebili i ponizili Narodnu skupštinu da bi varali građane Republike Srpske. Prosto je nevjerovatno koliko oni ponižavaju ovaj narod i smatraju ga neinteligentnim. Narodnu skupštinu su svojim igricama toliko ponizili i urušili da je ostalo još samo temelje da joj iskopaju”, izjavila je Aleksandra Pandurević, član Predsjedništva SDS-a, povodom najave SNSD da će izaći na lokalne izbore koje je raspisao CIK.

Dok su usvajali Izborni zakon Republike Srpske, podsjeća ona, u isto vrijeme je ministar finansija BiH Srđan Amidžić postupio po zakonu Kristijana Šmita i odobrio CIK-u novac za sprovođenje izbora.

”Kada su pozivali članove OIK i GIK da podnesu ostavke, njima su istovremeno došapnuli da ih ne podnose. Onda su od CIK-a zatražili da u Prnjavoru, Gradišci i Prijedoru potvrdi izbor novih članova GIK kojim je istekao mandat.

Sve ovo je besramno ponižavanje Narodne skupštine, ali i naroda za koji očito misle da je i slijep i glup. Narod niti je slijep niti je glup, nego je preplašen zbog teške pozicije i izolacije u koju je dovedena Republika Srpska”, ocjenjuje Pandurevićeva.

Praksa da se u Narodnoj skupštini zategne konopac, a onda u Sarajevu drugo radi, upozorava ona, skupo košta Republiku Srpsku.

”U Skupštini usvoje zaključke da nema usvajanja evropskih zakona dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH, a onda u Sarajevu usvoje 10 zakona i hvale se da su motor integracija. Dva puta su raspisivali referendum o Sudu i Tužilaštvu, dok su im u Sarajevu povećavali budžete i zapošljavali nove tužioce, a sad planiraju i formiranje Apelacionog suda.

O nezavisnosti Republike Srpske govore od 2006. godine, a umjesto nezavisnosti dobili smo slabu, ranjivu, ekonomski osiromašenu i od stanovništva ispražnjenu Republiku Srpsku koja je potpuno međunarodno izolovana, anatemisana i trpi sankcije”, navodi Aleksandra Pandurević, član Predsjedništva SDS.

U Dodikovoj najavi da će Srpska izbore provesti po svom Izbornom zakonu 2026, zaključuje ona, ima istine taman koliko i u ranijoj najavi da će Republika Srpska 2017. raspisati referendum o nezavisnosti ukoliko joj se do tada ne vrate neustavno prenijete nadležnosti.