Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podsjeća građane da će danas povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja“ kojem će prisustvovati najviši politički zvaničnici Republike Srpske i Srbije kao i najviši vjerski predstavnici Srpske pravoslavne crkve, na području Prijedora i Banjaluke preduzimati pojačane mjere bezbjednosti u cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti i kako bi navedeni događaji protekli bez incidenata.

“Građanima koji budu željeli da danas  prisustvuju navedenom događaju u Prijedoru, savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose opasne predmete. Savjet građanima je da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi, sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokument. Ugostiteljski lokali, zanatske i trgovačke radnje koje se nalaze u užem centru grada Prijedora neće raditi danas od 14,00 do 22,00 časa”, saopšteno je iz Ministarstva.

Podsjetili su građane da je u cilju preduzimanja bezbjednosnih mjera i radnji povodom navedenog događaja, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske izdao naredbu o zabrani saobraćaja za teretna vozila i naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija.

“Ministarstvo u sjedištu, policijske uprave i policijske stanice danas  neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija. Predstavnike medijskih kuća, druge subjekte, kao i građane podsjećamo da je u cilju bezbjednosti učesnika skupa, danas na području grada Prijedora zabranjena upotreba dronova, osim onima koji imaju odobrenje našeg Ministarstva”, ističu u Ministarstvu.

Pozvali su građane Prijedora i učesnike u saobraćaju na strpljenje imajući u vidu obustavu saobraćaja u ulicama u centru grada i apeluju da koriste alternativne pravce.

Na saobraćajnicama na području grada Prijedora koje ne podliježu zabrani obustave i parkiranja saobraćaj će se nesmetano odvijati, kao i tranzit kroz grad, a građanima će biti omogućen pristup zdravstvenim ustanovama i svim ostalim hitnim komunalnim službama na području grada.

Na kraju su napomenuli da predstavnici medijskih kuća koji su se akreditovali za praćenje ovog događaja, treba da na sebi imaju jasno istaknutu akreditaciju.