Osnovna škola “Bila” iz Viteza objavila je informaciju kojom obavještava roditelje da je od nadolazeće školske godine u školu zabranjeno unošenje mobilnih telefona, bilo kakvih računarskih uređaja, MP3 plejera i drugih sličnih uređaja.

Kako navode u saopštenju, na prijedlog Vijeća učenika, Vijeća roditelja, Učiteljskog vijeća, školski odbor OŠ Bila je donio ovu odluku kojom se zabranjuje donošenje uređaja u školu.

U aprilu 2019. godine, na podsticaj učenika škole i uz podršku roditelja, uspostavljena je zabrana korištenja mobilnih telefona u istoj školi. Ova inicijativa, koja je prošla kroz sveobuhvatnu podršku, donijela je pozitivne rezultate.

Međutim, tokom protekle školske godine 2022./2023., primijećeno je narušavanje ove zabrane od strane mnogih učenika, što je rezultiralo primjenom odgojno-disciplinskih mjera, uključujući i privremeno oduzimanje mobilnih uređaja, prenosi Avaz.

– Kako bismo svi zajedno doprinijeli da se ovakve situacije izbjegnu, pozivamo vas i molimo da ovaj projekt ponovo zaživi u pravom smislu riječi. U skladu sa tim, obavještavamo vas da će vama i svim učenicima uvijek biti dostupni telefoni škole za sve informacije, cijelog radnog vremena škole, to jest od 7.30 do 19.00 časova (kancelarija sekretara škole, pedagoga i psihologa – 030/716-243). Važno je napomenuti da svi nastavnici i učitelji, tokom nastave neće biti dostupni na svojim mobilnim telefonima, kao primjer svim učenicima – navodi se u saopštenju.